Az biztos, hogy mindenkinek megvannak a saját bevált módszerei a zöldségek főzéséhez. De errefelé mindig van hely a fejlődésre. Azok számára, akik rendszeresen lakmároznak zöldségekből, vagy akik szívesen tesztelnék az ízösvények új tisztásait, összegyűjtöttünk hat olyan zöldséget, amelyeket esetleg eddig nem a legoptimálisabb módon készítettünk el. Nem csak saját maguknak tudnak finom, élvezetes zöldséges vacsorát készíteni, de mások számára is büszkén tálalhatják az asztalra.
1. Hagyma
A karamellizált hagyma kivételes étkünk lehet, de nem mindig van időnk arra, hogy hosszan készítsük. Szerencsére itt egy jó tipp! Helyezzük a hagymát a serpenyőbe, még mielőtt az olajat forrósítanánk rajta. Miután a hagyma megpirul, adjunk hozzá olajat és sót, majd főzzük a kívánt állapotig. Ez a módszer a hagyma főzési idejét akár meg is felezi, miközben megtartja édes, hagymálatos ízét.
2. Sárgarépa
A sárgarépa darabolása gyakran gondot okoz, tekintettel a zöldség keménységére. Ahhoz, hogy könnyebb legyen velük dolgozni, előbb főzzük meg a sárgarépát egészben, majd utána vágjuk fel! Az egészben főzött sárgarépák jóval jobban megőrzik tápanyag tartalmukat, mint a felvágott darabok.
3. Kukorica
Legtöbbször a kukoricát megfőzzük vagy sütjük, bár mindkét eljárás időigényes. Próbáljuk ki a kukorica mikrohullámú sütőben való elkészítését! A kukoricát tegyük be a mikróba egyenesen a csutkával együtt, és melegítsük 2 percig. Fordítsuk meg, majd melegítsük ezt az oldalát is 2 percig. Hagyjuk hűlni kb. 3 percig. Ennyi az egész! Ha kihűlt, a külső héja és a szőri lepattan, így a pucolással sem kell törődni.
4. Kelbimbó
Isteni, könnyedén sült kelbimbó eléréséhez szükségünk van némi fortélyra. Míg a kelbimbók sütőben való megsütése akár fél órát is igénybe vehet, ám a serpenyős pirítás gyorsabb, mint hinnénk. Süsük 7-9 percig olajban, adjunk hozzá egy kis vajat, majd fűszerezzük ízlés szerint. Ezzel a módszerrel nagyjából negyed óra alatt elkészül a tökéletes kelbimbó!
5. Brokkoli
A brokkoli párolása elsőre egyszerűnek tűnik, mégis könnyen félresiklik: ha túl sokáig pároljuk, a brokkoli íztelenné és puhává válik. Ehelyett próbálkozzunk a brokkoli pirításával! Ez talán néhány perccel több időt vesz igénybe, de érdemes megpróbálni. Olajban és sóval fűszerezve süssük 20-25 percig. Az eredmény? Puha, de virágánál ropogós zöldség.
6. Zöldborsó
A zöldborsót főzni talán még egy kisiskolás is tud. De megpróbáltad már mikrohullámú sütőben? A friss és a fagyasztott zöldborsó egyaránt alkalmas a mikrozásra. Adjunk hozzá néhány kanál vizet, ízlés szerint vajat, sót, borsot. Fedjük le és melegítsük 3-5 percig. A végeredmény finom, és rendkívül könnyen elkészíthető.
HOZZÁSZÓLÁSOK
Írja be véleményét!
Írja be ide nevét, majd címet, majd végül kattintson az ‘Mehet’ gombra. Ne feledje el bejelölje a „nevtelenül” lehetőséget, ha anonim hozzászólást szeretne elhelyezni. Jó szórakozást!