A smoothie-k fantasztikus egészséges alternatívákat jelentenek a reggelikre vagy a délutáni snackekre. Az alábbi iránymutatás segít a legízletesebb smoothie-k egyszerű elkészítésében. Különféle lehetőségeket kínálunk édes és savanyú smoothie-khoz, útmutatást adunk a fehérje és az édesség fokozására, valamint tippeket adunk a legkívánatosabb textúra eléréséhez.
1. Édes smoothie-k elkészítése
A smoothie-k segítségével könnyedén élvezhetjük kedvenc édességeink ízeit anélkül, hogy hozzáadtunk volna cukrot, tejszínt vagy csokit. A kúpformájú edényben három rétegben helyezzük el a hozzávalókat, így mindent hatékonyan fel tudunk dolgozni és nem keletkeznek csomók.
Hozzávalók:
Folyadék: víz, tej, növényi tej, kávé, tea, kókuszvíz, frissen facsart gyümölcslé, limonádé
Gyümölcsök: bogyós gyümölcsök, cseresznye, banán, dinnye, barack, főtt sütőtök
Fűszerek: vanília, fahéj, szercsendió, szegfűbors, szegfűszeg, kardamom, ánizs, menta, bazsalikom, koriander
2. Zöld smoothie-k elkészítése
A zöld smoothie-k egyre népszerűbbek az egészséges étrendet követők körében. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan készítheted el a zöldjét ezen egészséges italnak, úgy hogy közben élvezetes legyen az íze.
Hozzávalók:
Folyadék: víz, zöld tea, kókuszvíz, frissen facsart levek
Gyümölcsök: alma, körte, ananász, barack, szőlő, nektarin
Zöldek: uborka, kelkáposzta, spenót, zeller, mustár zöldje, cékla zöldje, pitypang zöldje, Balhkaete
Fűszerek: bazsalikom, koriander, menta, vörösbor, menta, gyömbér, fokhagyma, petrezselyem, kakukkfű
3. A smoothie állagának javítása
Egyszerű tippek az állag javítására és a textúra finomítására.
Fagyassz
Az egyik legfontosabb szempont, hogy a mixelés során az összetevők legnagyobb része fagyott állapotban legyen. Minél kevésbé használunk jeget, annál jobban megőrzi eredeti karakterét az italunk.
Rétegekben dolgozz
Tegyünk rétegeket: gyümölcsök, fűszerek, tejpép, és végül folyadék. Az biztosítja a legjobb eredményt, ha először a száraz, majd pedig a nedves összetevőket adunk hozzá, mivel így általában azonos textúrára lesz dolgozva az egész.
Használj nagy sebességet
Általában jobb, ha nagy sebességgel mixelünk, mert így a hardverünk teljesen ki tudja használni erejét.
Édesítés
Édesítésként kedvelt a banán és a medjool datolya. A banán akkor a legédesebb, ha már a héja szinte barna és a cukortartalma koncentráltabb. A medjool datolya pedig karamellédes ízt ad a smoothie-knak.
Opcionális hozzávalók
Szinte mindenki szeretné növelni a fehérjebevitelt, ezért a fehérjeporok népszerűek a smoothiek készítésénél. De ha természetesebb formában szeretnénk hozzáadni, akkor borsófehérje esetleg barna rizs fehérje érdemes lehet kipróbálni.
Sok sikert kívánunk a smoothie-k elkészítéséhez!
Ezeket láttad már?
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át