A fejlett országokban évente több millió ember megbetegszik élelmiszerrel összefüggő problémákból kifolyólag. Sok esetben több ezer ember halálesete is előfordul emiatt. Főzés közben az alapanyagok frissességére, minőségére van szükség, hogy elkerülhetők legyenek a baktériumok, vírusok és paraziták okozta betegségek. Erre nincs más szükség, mint körültekintés, amely megéri, mert nem fogja megbetegíteni sem magát, sem szeretteinket.
Közös hibáink, melyekkel növeljük a betegségek esélyét
1. Nem főzzük az ételt elég jól
Megfőtt a hús, tojás, tengergyümölcsei? Az ételhőmérő használata a legbiztosabb módja annak, hogy meggyőződjünk róla. Ezt az eszközt azonban csak nagyon kevesen használják, a legtöbben feleslegesnek tartják. Pedig ezzel egy pillanat alatt eldönthetjük, hogy az ételünk biztonságosan fogyasztható-e. Sokan próbálják a hús színe alapján megállapítani, hogy megfőtt-e, de ez nem jó módszer, mert nem biztos, hogy a hús minden része jól átfőtt vagy átsült.
A darált húsnak kell legyen a belső hőmérséklete legalább 71 fok, a pulyka és a csirke esetében 74 fok, a friss sertéshús, marhahús, bárányhús és borjúhús esetében 63 fokot kell elérniük, hogy biztonságosnak tartsuk őket.
2. Nem mosunk kezet
Törik a tojást, majd fogjuk a húst, majd hozzáérünk valamihez – és a fertőzés hamar elterjed a konyhában. A legegyszerűbb módja annak, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól, ha kezet mosunk. Vízzel és szappannal legalább 20 másodpercig mossuk meg a kezünket, beleértve az ujjaink közötti területeket és a körmök alatt is.
3. Rosszul olvasztjuk ki az ételeket
Sokan úgy olvasztják ki az ételeket, hogy kiveszik őket a fagyasztóból és a konyhapultra teszik őket. Azonban ezzel az élelmiszer külső rétege hőmérsékletet vesz fel, míg a belseje még mindig fagyos. A baktériumok ebben a környezetben gyorsabban szaporodnak. Az étel kiolvadása helyett inkább a mikrohullámú sütőben olvassza fel, vagy tegye hideg vízbe és cserélje ki a vizet félóránként.
4. Keresztfertőzés
A nyers hússzeleteknél ugyanaz a tányér használatos, mint a sült húsnál. Ha visszahasználjuk a vágóeszközöket, a vágódeszkát vagy tányérokat, ahol a nyers hús vagy tengergyümölcsei voltak, akkor a már kész ételünk keresztfertőzést szenvedhet el. Hasson új eszközöket és tányért a már megfőtt ételnek!
5. Nem tartjuk be a 2 órás szabályt
A megmaradt étel hasznos lehet, ha megfelelően tárolták. A romlandó élelmiszerek, mint a tejtermékek, a főtt hús és tojás vagy a felvágottak 2 órán belül kell a hűtőbe kerüljenek, ellenkező esetben ki kell dobni őket.
HOZZÁSZÓLÁSOK
Kuffer Kriszti
1 hozzászólás
GergőÉs ki eszi meg a rommá sütött marhát?
SZÓLJ HOZZÁ!
Kérjük, ossza meg velünk a véleményét!
Mentsük el a böngészőben a nevemet és az e-mail címemet a következő hozzászólásomig.
Ezeket láttad már?
- Egész télen nem kell gyömbért vennem, mert minden nyáron így termesztek magamnak végtelen mennyiségűt!
- A nagyimtól tanultam a családi receptet: Mióta ezzel öntözöm a növényeimet, minden szomszéd irigykedve jön át
- Milyen praktikus! Már régóta alufóliát használok, de ez a nyolc tipp még nekem is új volt