Vonzotta a piac paradicsom-kínálata? Vagy a szemet gyönyörködtető gyümölcsök felé hajlott a szíve? Ha túlvásárolt, ne aggódjon! A túlérett, nyers formában már nem fogyasztható zöldségeket és gyümölcsöket sem kell kidobnia. Szinte mindent felhasználhat különböző ételek elkészítéséhez!
Paradicsom
A kissé megpuhult, ráncos paradicsomok már senkit sem csábítanak salátába. Sokkal jobban teszi, ha felaprítja és villával összezúzza őket. Egy kis fűszer hozzáadásával kitűnő paradicsomszósz lesz belőle! Még ma elkészítheti a szószos tésztát! Ha nem szeretné rögtön felhasználni, a hűtőben 2-3 napig, a fagyasztóban pedig 6 hónapig tárolhatja.
Szőlő
Ha a szőlőn észlelte a fonnyadást, mosson rá, szárítsa meg, majd magozza ki a szemeket. Egy zárható tasakban helyezze a fagyasztóba. Mikor kiveszi, finom, hűvös csemegét kap, de akár sorbetet vagy más italokat is készíthet belőle!
Bogyós gyümölcsök
Az epret, áfonyát, málnát először egy tálcán fagyassza le. Ezzel megelőzheti, hogy egy nagy fagyott gombóccá alakuljanak a bogyók. Utána helyezze őket lezárható műanyag zacskóba. Ideálisak lekvárok, smoothie-k, tortakrémek, pohárkrémek készítéséhez vagy akár egy egészséges reggeli összeállításához.
Fűszerek
Amikor a friss fűszernövények megfakulnak, adjon hozzá némi olajat és aprítsa össze őket. Az így kapott fűszerkeveréket jégkockatartóban akár 6 hónapig is tárolhatja. Szószokhoz, salátaöntetekhez kitűnő megoldás.
Banán
A túlérett, pépessé vált banán legjobb felhasználási módja a banánkenyér. Ha nincs kedve a sütőt felmelegíteni, egyszerűen hámozza meg és nyomkodja össze a banánt, majd egy lezárható műanyag zacskóban helyezze a fagyasztóba. Később akár bébiételként is felhasználhatja.
Citrusfélék
A legjobb, ha nem egészben, hanem hasznos részeire bontva fagyasztja le őket. A héját reszelje le és tegye a fagyasztóba. Később nagyszerű lesz sütikhez. A levét facsarja ki és egy jégkocka tartóban helyezze a fagyasztóba. Levesekben, szószokban, jeges italokban használhatja fel.
HOZZÁSZÓLÁSOK
Kérjük, fejezze ki véleményét!
Írja be ide nevét
E-mail címe kötelező
Jegyezze meg nevét és e-mail címét a következő hozzászóláshoz.
Köszönjük!