HasznosHírekOtthon

Titkos tipp kertésztől: Így kezelhetjük a barnuló tuja fenyőket -…

A barnuló tuja fenyők kezelése: Titkos tipp szakértő kertészektől

A tuják bebarnulásának okai

A tuják bebarnulása hazánkban egyre több gondolkodóba ejti a kerttulajdonosokat. Nem mindig könnyű megérteni, hogy mi áll a negatív jelenség hátterében. Többek között a hosszan tartó nyári forróság, a megfelelő vízellátás hiánya és az alacsony mangántartalmú talaj is befolyásolja a tuják egészségét. Ha nem jutnak elegendő tápanyaghoz és vízhez, akkor az egészségük drasztikusan romlik. Ezen kívül, ha a tuja egészsége gyengül, sokkal veszélyeztetettebbé válik a gombás és bakteriális fertőzésekkel szemben, amelyek barna foltok kialakulását eredményezhetik, sőt teljes elpusztulást okozhatnak.

Hogyan őrizhetjük meg a tuják egészségét?

A szakértők egyöntetűen állítják, hogy a permetezés bár nem kitűnő módja a tuják egészségének megőrzésére, mégis nagymértékben segít gombafertőzések kialakulását megelőzni, ezért különösen a nyári hőségben célszerű minden hónapban gombaölő szert alkalmazni.

Mennyire hasznos a havonta alkalmazott gombaölő szer?

A gombaölő szer alkalmazása jelentősen segít a gombásodás és egyéb kártevők kialakulásának megelőzésében. Az egyik ilyen kártevő, amely különösen rajong a tujákért, a takácsatka. Ennek a kártevőnek a jelenléte pókhálószerű bevonatot képez a tuján, és képesek milliószámban a növény nedveiből táplálkozni. Ha hatékony védekezést szeretnénk alkalmazni velük szemben, használjunk speciális kártevők elleni szert, ezáltal védelmet biztosítunk a tujánknak.

Rendszeres öntözés a nyári hőség alatt

A tuják rendszeres öntözése elengedhetetlen a nyári hőségben. A vízhiányos állapot fokozza a növény stresszszintjét és gyengíti annak egészségét. A barnuló foltok általában először a leveleken jelennek meg, majd fokozatosan az egész növényre kiterjednek. Az elszíneződött részeket azonnal el kell távolítani, hogy megakadályozzuk a probléma továbbterjedését.

Végső gondolatok

Összefoglalva, a tuják egészségének fenntartása érdekében fontos a rendszeres öntözés, a kártevőkkel és betegségekkel szembeni védekezés, illetve az érintett területek időben történő eltávolítása. Remélem, hogy a cikkünkben található tanácsok hasznosak voltak, és segítségükkel aromás és egészséges tuják nőnek majd a kertjében!

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET