Hasznos

10 gyakori főzési tévedés, amit valószínűleg elkövetsz

Sokan mielőtt bármit megpróbálnának elkészíteni a konyhában, már előre meg vannak róla győződve, hogy az nem fog összejönni. Van, aki egyből a sütőt hibáztatja, vagy minden kudarc alkalmával meggyőződik róla, hogy a konyha egyszerűen nem az ő világa. Van, aki a régi megszokásokra, a rohanásra vagy a főzéssel kapcsolatos tévhiteknek teszi a dolgát. A rossz szokásokon változtatni nehéz, de megmutatjuk a leggyakoribb főzési hibákat, amikből sokat tanulhatsz.

1. Fagyasztott állapotban kezded el sütni a húst

Gyakran találkozni olyanokkal, akik fagyott állapotban veszik elő a húst, és azonnal neki is látnak a sütésnek. Ez sajnos nem a legjobb hozzáállás, hiszen a hús kívülről ugyan átsültnek fog tűnni, de belül nyers marad. A legjobb középutas megoldás, ha még az előző este kiveszed a húst a fagyasztóból. Teheted a hűtőbe 24 órára főzés előtt, így lesz elég ideje kiolvadni.

2. Ugyanazzal a késsel vágsz mindent

Sokak szerint időt lehet spórolni azzal, ha mindent ugyanazzal a késsel vágunk. Ez tévedés, hiszen a megfelelő kés megkönnyíti és gyorsabbá is teszi a főzést. Nagyobb kés ideális a húshoz, kisebb kés pedig zöldségekhez, gyümölcsökhöz és szárnyasok kicsontozásához, míg a kenyér szeleteléséhez recézett pengéjű kést érdemes használni.

3. Kevergeted a rizst

Sokan hajlanak arra, hogy főzés közben kevergessék a rizst, például így ellenőrizzék vagy megkóstolják azt; ilyen esetben azonban a rizs csak ragacsosabbá válik, mivel a keverés hatására keményítő válik ki a rizsszemekből, ráadásul el is töröd őket. A legjobb, ha nem zavarjuk meg főzés közben a rizst, csak a megfelelő mennyiségű vizet adjuk hozzá. Általában fél bögre rizshez 1 bögre vizet kell adni, ez persze fajtától is függ. Kevergetés nélkül várd meg, míg készre fő, ami fehér rizsnél 15-25 perc, barna rizsnél pedig körülbelül 45 perc.

4. Rögtön felszeleteled a steaket

Ez egy nagyon gyakori hiba, sokan felszeletelik azonnal a húst, amint az elkészült. Néhány percig mégis meg kell várni sülés után, mivel a hő még dolgozik benne, és ez garantálja, hogy finom, lédús maradjon.

5. Nem megfelelő olajat használsz

Minden olajnak megvan a maga helye a konyhában: van, amelyekkel sütni és pirítani lehetünk, míg mások, mint például az olívaolaj, kellemetlen ízeket eredményeznek magas hőmérsékleten. Az erős ízű, sötét színű olívaolajat elsősorban hidegen érdemes használni, vagy csak nagyon alacsony hőmérsékleten főzni vele. 190 ºC felett már nem ajánlott. A növényi olajok, mint a napraforgóolaj, ideálisak sütéshez, pirításhoz. A kukoricaolaj lágyabb, tészták sütéséhez, olajban való sütéshez is használható. A repceolajjal szintén süthetünk, grillezhetünk, piríthatunk.

6. A még hideg edénybe teszed bele a hozzávalókat

Egyáltalán nem ritka, hogy az emberek nem várják meg, míg a serpenyő kellően átforrósodik, hanem azonnal bele is rakják az alapanyagokat, amikor az még hideg. Ez sajnos azt eredményezi, hogy a hozzávalók sokkal több olajat szívnak magukba. Először forrósítsd fel az edényt, majd tedd bele az olajat, és ezután kerüljenek bele az alapanyagok. Így a serpenyő 2-3 perc alatt felmelegszik.

7. Nem kóstolsz főzés közben

Bármilyen ételt is készítesz, fontos, hogy közben ellenőrizd az állagát, az ízét. Ezzel elkerülheted, hogy hibázz és hogy másképp alakuljon a végeredmény, mint ahogy te szeretted volna.

8. Olajat adsz a tészta főzővízéhez

Azt gondolhatnánk, hogy a tészta olajos vízben jobban nem ragad össze, azonban ez nem igaz. Sőt, a zsiradéktól csak nehezebbé válik a tészta, és a szósz sem fog rátapadni, hiszen az olaj nem vegyül a vízzel.

9. A lefolyóba öntöd a tészta főzővizét

Általában nem is foglalkozunk a tészta főzővizével, egyszerűen a lefolyóba öntjük, amikor leszűrjük a tésztát. Pedig ez a keményítőben gazdag víz remekül felhasználható szószok ízesítésére és sűrítésére. Jóval krémesebb lesz a szósz, ha a tészta főzővizével készíted.

10. Nem jól vágod fel a hagymát

Folyton könnyezik a szemed hagymavágás közben? Ennek oka, hogy mikor vágjuk a hagymát, roncsoljuk a sejtjeit, amelyek irritáló gázokat bocsátanak ki. Ezt el lehet kerülni, ha egy éles késsel középen, a hagyma rostjainak irányát követve vágjuk meg a hagyma sejtjeit és a hagyma gyökerétől a szára irányába futó csíkokat követve végzed a szeletelést. A legkevésbé akkor könnyezel, ha elöl-hátul csíkokra vágod a hagymát.

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET