HasznosHírekOtthon

Muskátlid nem ismeri az ősz hűvösét: elmondjuk, hogyan virágozhat október közepéig

Készüljünk az őszre, de ne adjuk fel a muskátlit!

Hiába tart még a nyári meleg, a kertészek gondolatban már az őszben járnak. De az esősebb, hűvösebb időjárás nem jelenti azt, hogy le kellene mondani a virágzó muskátliról.

A napos, száraz nyári időszak alatt a növények elejét veszthetik erejüknek, de némi odafigyeléssel és gondoskodással még talán október közepéig is bírhatják. Sok-sok virág és bőséges színkavalkád várható, ha megfogadjuk tanácsainkat, és igazán szép őszi hangulatot varázsolhatunk magunknak. Ezekkel a módszerekkel hosszabban élvezhetjük a muskátlit a teraszunkon vagy az erkélyünkön.

1. Vágjunk neki a metszésnek!

Augusztusban a muskátlit rendszerint vissza szoktuk vágni, amint átvészeli a nagy nyári meleget. Ekkor a növények éppen a virágzásuk csúcspontján vannak, de még bőven van idejük, hogy új hajtásokat és virágokat fejlesszenek a hidegebb hónapok beköszönte előtt.

Fontos, hogy csak az egészséges, erős példányokat metszük vissza. A beteg és gyenge növényeknél jobb, ha kihagyjuk a metszést, mert őszre valószínűleg nem tudnak regenerálódni, és a növény elpusztul. Mindig használjunk tiszta és éles metszőollót, és fontos, hogy a metszés után minden esetben fertőtlenítsük a szerszámot. Így elkerülhető a növénybetegségek átvitele.

2. Távolítsuk el a száradt virágokat és leveleket

Vágjunk a metszéshez, előtte tartsunk egy kis nagytakarítást. Ez azt jelenti, hogy óvatosan szedjük le az elszáradt virágokat és leveleket. Ezzel is segíthetjük a növényt, hogy energiáit ne az elhalt részek regenerálására, hanem az új hajtások és virágok növekedésére használja. Az így megtisztított növény nemcsak szebben mutat, hanem egészségesebb is lehet.

3. Keressük meg az elágazásokat

A visszametszésnél figyeljünk oda, hogy ne vágjunk túl közel a fő szárakhoz. A metszést a legjobb, ha az első elágazási ponton végezzük, a fő és a mellékszár találkozásánál. Ezzel serkentjük a növényt, hogy több elágazást hozzon létre, ami a gyönyörű, bőséges virágzáshoz vezet. Ha éppen virágzik a növényünk, bátran végezzük el a metszést ilyenkor is, mert a növények a későbbiekben még szebbek lesznek!

4. Ne feledkezzünk meg a tápoldatról sem

A metszés után érdemes a növényt tápoldattal ellátni. Ez ugyanis segít neki a regenerálódásban és az új hajtások növekedésében. Szeptember végétől viszont már nem szabad tápoldatozni, mert a muskátlinak fel kell készülnie a téli időszakra, amikor a növekedés lassul és elkezdődik a teleltetés.

Az őszi hónapokban a rendszeres öntözésről sem szabad megfeledkezni: csak akkor öntözzük a növényt, ha a két centiméteres talajréteg már kiszáradt. A bőséges vízellátás hozzájárul a növény egészségéhez és hosszabbítja a virágzás időszakát.

A megfelelő gondoskodással és odafigyeléssel muskátlid továbbra is szép lehet az erkélyen vagy a teraszon, és hosszú ideig, akár egészen az ősz közepéig is örvendeztethet minket virágaival. Ne hagyjuk, hogy a nyár végén eltűnjön a növények szépsége, ápold és élvezd a virágzását!

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET