HírekReceptek

A dödölle titkai: Ropogós köret, mindörökké

A dödölle hagyományos magyar köret, melyet főként a Dunántúlon – Vas megyében és Vendvidéken – találhatunk meg. Ennek az ízletes, gyakran húsételekkel kínált köretnek a rugalmas textúrája és vonzó illata rendkívül hívogató a gasztronómiai kalandozások során.

1. Hozzávalók

Megközelítőleg 1 kg burgonya, liszt, zsíradék, 1 fej vöröshagyma, só.

2. Az Elkészítés módja

A burgonyát alaposan megpucolom, vékony karikákra vágom, majd sós vízben puhára főzöm. Amikor megpuhult, a vizet leöntöm róla, de a fazékban marad egy kis víz. Ezután leginkább 4-5 kanál lisztet szórok a forró burgonyára.

Liszt hozzáadása a főtt burgonyához

Kiemelés: Burgonyatörővel összetöröm a burgonyát, miközben a fazék még a tűzhelyen van, így a liszt belefő a burgonyába. Ahogy a massza a főzés során keménnyé válik, egy tepsiben felhevítek egy adag zsíradékot, amibe apránként beleszaggatom a burgonya-liszt masszát.

Ezt követően a tepsit a sütőbe helyezem, és – ízléstől függően – addig sütöm, amíg aranybarnás vagy pirosas színű nem lesz. Azért fontos a folyamatos keverés, mert a dödöllék absorbálják a zsírt, és az elkészült köret darabjai majd galuskaszerűen válnak el egymástól.

Dödölle fehér tányéron

Végül tányérra szedem, és különböző húsételek mellé kínálom.

Vasi pecsenye dödöllével

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET