Évezredek óta használjuk a fokhagymát, ez ma sem változott, csupán a tudásunk bővült ezzel az csodálatos növénnyel kapcsolatban. Például, tudtad, hogy a csírázó fokhagymát soha nem lenne szabad kidobnod?
Bizonyára te is találkoztál már azzal a helyzettel, amikor főzés közben a friss, kemény gerezdek helyett száraz, szikkadt fejet találtál a kamrádban, amiből zöld hajtások nőttek. Megállapítottad, hogy új fokhagymát kell venned, és a következő pillanatban már a szemetesben landolt a szikkadt fej. Nos, ez nagy hiba. De miért?
A fokhagyma számtalan pozitív hatással van a szervezetünkre. Számos tanulmány foglalkozik azzal, mennyire jó a szív- és érrendszer számára, milyen gazdag antioxidáns-forrás, hogyan csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, és milyen antimikrobiális hatása van.
A vizsgálat eredményei
Egy dél-koreai kutatócsoport a Kyungpook Egyetemen figyelte meg, hogy a fokhagyma vizsgálatok általában a friss, nyers, fejlettebb növényt veszik figyelembe. Ezért ők arra koncentráltak, hogy kiderítsék a csíra hatásait.
Az eredményeiket 2014-ben közölték a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben.
A kutatók bebizonyították, hogy a fokhagyma zöld csírájában jelentősen magasabb a hasznos antioxidáns tartalom, mint a friss fokhagymában. Sőt, ha a fokhagymát legalább 5 napig hagyjuk magára, a csírájának antioxidáns tartalma még tovább növekszik.