A birs: Őszi aromák hordozója, alábecsült, de csodálatos
Ősszel gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni azokat a gyümölcsöket, amik nem kerülnek közvetlenül a szemünk elé, pedig számos igazi kincs rejtőzik a természet kínálatában. Igyekszünk felhívni a figyelmet egy ilyen különlegességre: a birsalmára. Ezzel a finom, de sajnos sokszor megfeledkezett gyümölccsel ízletes fogásokat készíthetünk, és ezen kívül komoly dúsítója lehet az egészségünknek. Fedezd fel velünk a birs fogyasztásának legegyszerűbb módjait!
1. Birsalma lekvár – az ősz íze télen is
Birsalma lekvárral mindenki szerelmes lesz ebbe a gyümölcsbe – a birs és a cukor kiváló páros. Adj hozzá néhány csepp citromlevet és némi almát vagy diót, és máris kész a tökéletes télire eltehető lekvár. Az eredmény minden téli reggelen elvarázsol majd téged és a családodat.
2. Birsalma-vaj – ínycsiklandó desszert
Sokan nem tudják, de a birsből igazán különleges vajat is készíthetünk. Meg kell főzni cukorral, majd alaposan lecsurgatni, és hűtőszekrényben tartani, míg vastag, krémes állagú nem lesz – akár a vaj. Próbáld ki te is, különösen akkor, ha szereted a pirítóst. Csodás indulás a hideg téli reggeleken!
3. Birsalma süteményekben – készülhet pite, süti és palacsinta is
A birsalmát bátran beillesztheted bármilyen süteménybe, palacsintába vagy pitébe, ahol eddig más őszi gyümölcsöt használtál. Cseréld ki a szilvát, almát, körtét vagy sütőtököt birsre, és meglátod mennyire ízleni fog a családnak!
4. Köretként is remek – csirkéhez például egyszerűen tökéletes
Birsalma, mint köret? Igen, ez is lehetséges és ráadásul finoman megkészített csirkehús mellé adva kiemelkedő fogást készíthetsz. Vidéken sokan éppen a nagymamájuktól tanulták meg ezt az ősrégi receptet. Teszteld le főzelék formájában!
5. Sültek mellé kínálva – széleskörű használata lehetséges
Mivel a birs magas savtartalmú, tökéletesen illik a legtöbb sült húshoz, legyen az sertés-, pulyka-, bárány- vagy kacsahús. Készíts birsalmából öntetet, mellyel a frissen sült húst meglocsolhatod.
6. Birsalmás leves – különlegesség a tányéron
Bármennyire is furcsának tűnhet, a birs is remekül harmonizál a levesekkel. Számos recept létezik birsalmás húsleveshez, galuska-leveshez. Ha szereted a kihívásokat, próbálj meg birsalmást készíteni. Élmény lesz!
7. Birsalma-likőr – az ünnepi asztal kedvence
Nemcsak meggyből, dióból, áfonyából, hanem birsalmából is elkészíthető a likőr. Ízlés szerint tégy hozzá a birsen és alkoholon kívül még fahéjat, cukrot, vizet és szegfűszeget, esetleg kevés vaníliát. A kapott likőr nagy eséllyel lesz az ünnepi asztal fő attrakciója!