BelföldGazdaságHírek

Telefonon jön a veszély: percek alatt kirabolhatnak a csalók!

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet figyelmeztetésére hívta fel a közösség figyelmét a közelmúltban. Állításaik szerint a telefonos csalások száma napról-napra növekszik, érintve ezáltal számos felhasználót.

A csalók gyakran élnek vissza a Microsoft nevével, miközben telefonhívásokat intéznek. Az intézet kiemelten hangsúlyozza, hogy fogadjunk el semmiféle állítást, amit a hívások során közölnek a csalók.

A csalók általában angolul beszélnek, de a hívószámaikat úgy manipulálják, hogy magyar számként jelennek meg a hívott fél készülékén. Állítólag a Microsoft munkatársaként mutatkoznak be, és különféle kifogásokat találnak ki annak érdekében, hogy rávegyék az áldozatot a RemoteApp nevű program telepítésére, aminek következményeként teljes irányítást szereznek a felhasználó számítógépe felett.

A Kibervédelmi Intézet felhívja a figyelmet arra, hogy sosem a Microsoft kezdeményez ilyen jellegű telefonhívásokat, amelyeknek keretében személyes vagy pénzügyi adatokat kérnek, és természetesen nem nyújtanak technikai segítséget számítógépek javítására.

Az intézet által megosztott jelentések szerint az áldozatok jelentős része nem esett zsákmányul, de voltak, akik megadták a bankkártya adataikat a csalóknak.

Az intézet arra buzdít mindenkit, hogy ha gyanús hívást kap, azonnal szakítsa meg a kapcsolatot, és lépjen kapcsolatba a szolgáltató hivatalos ügyfélszolgálatával. Az is fontos, hogy ne hívjuk vissza azt a számot, ahonnan a gyanús hívás érkezett.

Soha ne telepítsünk programokat mások javaslatára, és soha ne adjuk ki személyes vagy pénzügyi adatainkat ismeretlen személyeknek.

Az intézet különösen kiemelte, hogy kérjük elutasítani azt a kérést, ha a szolgáltató ügyintézője másik ügyintézőhöz kíván minket átváltani, ez a taktika szintén gyakori a csalók eszköztárában. Az intézet hangsúlyozza, hogy mindenki legyen körültekintő, és szükség esetén hivatalos csatornákon keresztül ellenőrizze az esetleges értesítéseket vagy kéréseket.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET