BelföldGazdaságHírek

Töröld azonnal, ha ilyen SMS-t kapsz!

Újra itt egy veszélyes SMS-es csalási forma Magyarországon, amely parkolási szabálysértés gyanánt próbál a felhasználók pénztárcájához hozzáférni.

A bűnözők most egy norvég telefonszámról küldözgetnek látszólag hivatalos üzeneteket, hogy így kövessék el az adathalász bűncselekményüket – hívja fel a Pénzcentrum a figyelmet.

Ez csak látszólagos hivatalosság, valójában kíméletlen csalás

A hamis SMS-ben a címzettet egy parkolási szabálysértéssel próbálják meg letámadni, és csupán 48 órát adnak a „bírság” befizetésére, fenyegetve azzal, hogy az összeg tovább nő. A csapda az üzenetben található link, amelyre rákattintva a felhasználók személyes adatait próbálják megszerezni.

A tört magyarsággal megfogalmazott szöveg jelzi, hogy a csalás, valószínűleg, külföldről ered, melyet a norvég telefonszám is alátámaszt.

A bűnözők mindannyiszor új trükkökhöz folyamodnak

Eze az átverési mód nem újdonság: a bűnözők folyton új technikákat dolgoznak ki, hogy hozzáférjenek az emberek pénzéhez. A Dívány korábban is számolt be hasonló esetről, amikor a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. nevében érkeztek hamis üzenetek, melyek útdíjtartozásra hivatkozva próbálták becsapni a felhasználókat.

Ezekben az üzenetekben hamis weboldalakra irányító linkeket találtak, ahol a banki adatokat próbálták ellophatni.

Hogyan ismerhetünk fel egy átverésgyanús SMS-t?

Ezek a csalások többnyire ugyanazokat a jeleket mutatják:

Helyesírási hibák és a magyart nem tökéletesen beszélő szöveg: A szavak gyakran ékezetek nélkül szerepelnek, helyesírási hibákkal teliak, és a mondatok szerkezete sem stimmel.

Külföldi telefonszámok: Az SMS-ek nagyon gyakran külföldi, például norvég, telefonszámokról érkeznek.

Ismeretlen linkek: Az üzenetben található linkek nem hivatalos weboldalakhoz vezetnek, inkább olyan véletlenszerű betűket és számokat tartalmaznak, mint hivatkozást.

Sürgető kérés: Az ilyen üzenetek szinte mindig sürgető jellegűek, sürgős cselekvésre hív fel, gyakran a fizetendő összeg emelkedésével fenyegetve.

Mit tehetsz, ha ilyen üzenetet kapsz?

Ha gyanús üzenetet kapsz, soha ne kattints a benne található linkre, és ne válaszolj az SMS-re. Ha parkolási bírságot említ a weboldal, mindig ellenőrizd a hivatalos forrásokból, hogy valóban szabálysértés történt-e.

Rendkívül fontos, hogy jelezd a gyanús üzenetet a szolgáltatónak vagy a rendőrségnek, hogy másokat is figyelmeztethessünk.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET