HasznosHírekOtthon

Zeller ültetése a saját kertemben: a szomszédok csodálják!

Újabb tippek a zeller nagyszerű termesztéséhez júniusban

Szeretnél megtudni minden részletet a zeller ültetésének módszeréről, amire a szomszédság is felfigyel? Egyetlen dolgot kell csak megtanulni: kövess néhány egyszerű szabályt, és nézd, ahogy zöldségeid gombamód nőnek, és a termésed bőséges lesz.

Vannak azok a zöldségek, például a zeller, amelyek mindig megkapják a helyüket a kiskertekben. Elég könnyű termeszteni őket, ha betartod az alábbiakban részletesen bemutatott alapvető szabályokat.

A zeller palántáit május végétől, június elejétől szabadföldbe ültetheted, amikor már elég meleg van ahhoz, hogy a fiatal növényeket ne érintse a hideg. A zeller közvetlenül a földbe is vethető, de a legjobb eredmény akkor érhető el, ha a palántákat már előre megnöveszted. Így a növényeknek több ideje marad a növekedésre, ami nagyobb és egészséges gyökereket eredményez.

A kiültetés idején a zeller palántáknak már 3-4 levelük és 10-15 cm magasságuk legyen, és június közepéig mindenképpen ültessük ki őket. Utána már csak a gondozásukra kell figyelnünk.

Mennyire mélyre ültessük a zellert?

Először is, tegyük rendbe a talajt: szabadítsuk meg a gyomoktól, majd adjunk hozzá megfelelő trágyát. A palántákat úgy ültessük el, hogy 1-2 cm-rel mélyebben legyenek, mint ahogy a cserépben nőttek, és ha elültettük őket, azonnal öntözzük meg őket. A növények között tartsunk 30 cm-t, a sorok között pedig 40 cm távolságot. Ha így csináljuk, biztosak lehetünk benne, hogy lesz elég helyük a növekedéshez.

Mit ültessünk a zeller mellé?

Nem mindennel jön ki jól a zeller; bizonyos növények, mint például a burgonya, sárgarépa, petrezselyem és pasztinák, elszívhatják a tápanyagokat tőle. Ugyanakkor érdemes olyan növényeket ültetni mellé, amelyek előnyösen befolyásolják egymást. Ellenállást képesek növelni a fokhagyma, póréhagyma vagy káposzta társítások.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET