EgészségHírek

Az orrváladék színének jelentése: 9 betegséget figyelhetünk meg ebből!

Az orrváladék színét és állapotát vizsgálva közelítő képet kaphatunk az aktuális egészségi állapotunkról. Természetesen a végleges diagnózis felállításához orvoshoz kell fordulni.

Tekintsük át, milyen információkat rejt az orrváladékunk!

1. Átlátszó és folyékony

Az átlátszó, könnyű orrváladék általában egészséges, hiszen azt jelzi, hogy az orrüreg mentes a baktériumoktól és fertőzésektől. Ha ehhez tüsszentés és viszketés is társul, allergiára gyanakodhatunk.

2. Átlátszó, de sűrűbb

Ez magas allergiakockázatra utal. Érdemes allergológushoz fordulni.

3. Fehér

A náthát jellemzően fehér orrváladék kíséri, amikor a nyálkahártya kiszárad.

4. Sárga

A sárga orrváladék vírusos betegséget sejtet. Amikor ez történik, sokat kell inni és pihenni.

5. Zöld

Ez a jelenség megfázásra, az immunrendszer gyengeségéből fakadó fertőzésre utal. Ha a tünetek több mint tíz napig fenntartódnak, érdemes szakemberhez fordulni, mert bakteriális fertőzés lehet a háttérben.

6. Rózsaszín, vagy piros

Ez leggyakrabban valamilyen orrsérülés, mondjuk vérzés miatt fordul elő. Ha a jelenség fél órán belül nem múlik el, orvosi segítségre van szükség.

7. Barna

A barnásszínű váladék alvadt vér vagy por miatt keletkezhet. Ebben az esetben az orrüreg öblítése meleg vízzel javasolt.

8. Szinte fekete

A feketés orrváladék a dohányzás vagy esetleg gombás fertőzés következménye lehet.

9. Ragadós, kellemetlen szagú, elszíneződött

Az elszíneződött, kellemetlen szagú és ragadós orrváladék gyakran utal nyálkahártya- vagy orrmelléküreg-problémákra. A gyulladás miatt túlzott nyákelválasztás alakul ki. Ilyen esetben orvosi segítség igénybevétele szükséges a megfelelő gyógyszeres kezeléshez.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET