Sztorik

Minden hölgynek tudnia kell: 24 alapvető illemszabály

A modern társadalomban is érdemes megőrizni néhány alapvető szabályt, melyek elősegítik a figyelmes, udvarias kapcsolatteremtést és a szituációhoz méltó magatartást. Most összegyűjtöttünk nektek 24 olyan illemszabályt, melyeket minden hölgynek ismernie kell, hogy minél összeszedettebben, magabiztosabban tudjon viselkedni különböző helyzetekben.

Vendégfogadás esetén

Elsőként is, ha valakit először fogadsz otthonodban, mindig mutasd meg, hogy hol található a mellékhelyiség, mielőtt a többi vendéghez csatlakozna. Szerény ajándéknak szánt italt a vendéglátás során ideális az asztalra kitenni, hogy minden jelenlévő megkóstolhassa.

A vendég szerepében

Ha esetleg korábban kell távoznod egy összejövetelről, eszerint érdemes finoman odahívni a házigazdát, és elmondani neki, hogy neked sajnos menned kell. A többi vendégtől viszont nem illik elköszönni, mert ezt a többi vendég esetleg a távozásra való felhívásként interpretálja.

Az étteremben

Az étteremben is érdemes betartani a jó modor szabályait. Például, ha meleg van, érdemes megkérni a pincért, hogy kapcsolja be a klímát, nem pedig a szalvétát legyezgetve hűteni magad. Nyilvánosan nem illik bemutatni a pénztárcád tartalmát, a fésülködést pedig mindig a női mosdóban végezzük. Rúzs használata az asztalnál elfogadott, de a szempillaspirál és a púder használata már csak a mosdóban illendő.

Kommunikációt szabályzó illemszabályok

Még otthon sem nézünk el az alapvető illemszabályoktól. Például, nagyon udvariatlan egyik szobából a másikba kiabálni. Ezt könnyen megszokhatjuk, ami rossz benyomást kelthet.

Asztali illemszabályok

Mielőtt újra töltenéd a poharadat, mindig kérdezd meg, hogy a melletted ülő személy is szeretné-e. Az ételt a tálban nem illendő sokáig keresgélni a legfinomabb falat után, helyette az első legközelebbi falatot válaszd. Leveses kanalat soha ne tedd az asztalra, helyette hagyd a tányérban, hogy ne piszkold össze az asztalterítőt. Miközben tartod a bögrét, az ujjaidat fogd a fülét elöl és hátul is. Ha viszont kávéscsészét tartasz, akkor elegendő, ha két ujjal fogod, és a többit összezárod a csésze füle alatt.

Általános szabályok

A munkahelyeden vonatkoznak is bizonyos szabályok. Itt sem illik elővenni a smink készletedet, vagy az asztalra tenni a táskádat és a pénztárcádat. Ezen tárgyaid számára keresd meg a megfelelő helyet. Ha alacsony széken ülsz, ne tedd keresztbe a lábaidat. Zárd össze a térdeidet, és döntsd őket oldalra. Csak úgy keresztezd a lábaidat, hogy az egyik bokádat a másik mögé teszed.

Ruhatár

Ha nincs ruhatár, ruháidat a helyiségben található fogasra teheted. A ruhatárban megigazíthatod a frizurádat, de ne sminkelj és ne fésülködj ott. A nagyobb holmikat, mint az esernyő, a nagyméretű táska, a pénztárca (ha nincsenek benne nagy értékek) nyugodtan ott hagyhatod. Az egyedüli kivétel erre a női erszény.

Autós illemkódex

Mikor beszállsz az autóba, nem a lábaidat kell beledobnod, hanem először az ülés szélére ülj, majd húzd be a lábaidat az autóba. Mikor pedig kiszállsz az autóból, előbb a lábaidat tedd le a földre, majd utána állj ki. Az modern korban viszont már a férfiaknak sem kötelező a nőt hazavinni. Ha mindkettőtöknek van autója, a helyszínen is találkozhattok. Amikor pedig az autódból kiszállsz, a párod ellenőrizheti, hogy biztonságosan bezártad-e az ajtót. Természetesen felajánlhatod neki, hogy elviszed, ha a közelben lakik. Nő és férfi pedig csak akkor utazhat a hátsó ülésen, ha ismerik egymást.

Remélem, minden hölgy megtalálta a számára hasznos illemszabályokat, és hasznosítani tudja őket a mindennapokban.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET