BelföldGazdaságHírek

A rezsicsökkentés kapujában: Figyelmeztetés a nyugdíjasoknak, sokan lehetnek veszélyben

Bár még tombol a kora őszi meleg, az ősz hivatalosan is megkezdődött, és a fűtésszezon küszöbén állunk.

A tikkasztó napsütésben jelenleg még nehéz a télre gondolni, azonban mindenképpen érdemes előre felkészülni, hiszen százezrek számára jelent gondot otthonuk kiváló minőségű felfűtése. Bár az elmúlt években a tél inkább enyhe volt, a fűtés szükségessége hosszabb időszakot ölel fel, akár májusra tolódva.

Nincs biztosíték arra, hogy az idei tél éppen olyan enyhe lesz, vagy hogy májusra nem lesz szükség megint a fűtésre, ezért fontos, hogy időben fogjuk felkészülni.

A fűtésszezon elindulása

A hivatalos fűtési időszak szeptember 15-én veszi kezdetét a 157/2005. (VIII. 15.) kormányrendelet értelmében, és május 15-én ér véget. Ez nem azt jelenti, hogy a fűtés automatikusan bekapcsol szeptember közepén, hanem azt, hogy ha hosszú ideig tartó hideg érkezik, a szolgáltatók megkezdik a fűtést a távhős épületekben.

Bár az őszi meleg tartja magát, anyagilag is érdemes időben felkészülni a téli hónapok magas gázszámláinak elkerülése érdekében.

Több magyar küzd a fűtési problémákkal

Tavaly közel félmillió magyar nem volt képes megfelelő hőmérsékleten tartani otthonát a téli időszakban. Sajnos, ez a probléma idén is aktualitást nyerhet. A legrosszabb az lenne, ha valaki figyelmen kívül hagyná a problémát és túl későn kezdené el a felkészülést.

Sokan nem is tudnak róla, de a rászorulók elsőbbséget élveznek különböző támogatások, például rendkívüli segítség igénylésére az önkormányzatnál, védett fogyasztói státusz igénylésére, és számos településen létezik kifejezetten fűtési támogatás is.

Az Eurostat legújabb adatai

Az Eurostat friss statisztikái szerint Magyarországon az adult lakosság 5,6 százaléka nem tudta otthonát megfelelően fűteni 2023-ban. Ez az Uniós átlaghoz képest alacsonyabb (9 százalék).

Magyarország helyzete közepesnek mondható, hiszen számos helyen, mint például Bulgáriában, Litvániában, Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban durvábbak ezek az adatok.

Ugyanakkor több nyugat-európai és északi ország, továbbá Ausztria, Csehország és Szlovénia jobb helyzetben vannak.

Különösen aggasztó a 65 év feletti korosztály helyzete. A magyar időseknek 6,3 százaléka érintett, ami megközelíti az EU-átlagot (7,6 százalék), de sajnos egyre növekszik ez az arány.

Magyarországon az elmúlt három évben folyamatosan nőtt azoknak az időseknek az aránya, akik nem tudják megfelelően felfűteni otthonukat, míg korábban ez az arány alacsonyabb volt a fiatalabb korosztályoknál.

Az adatokból kiderül, hogy 2020-ig a lakosság körében folyamatosan csökkent azok aránya, akik nem tudták fűteni lakásukat. Azonban 2020 óta stagnálás és emelkedés tapasztalható.

2022 és 2023 között a teljes lakosság körében 1,8 százalékpontos, a 65 év felettiek esetében pedig 2 százalékpontos növekedés következett be. Csak kevés országban volt ennél nagyobb növekedés.

Az idei télre való felkészülés elengedhetetlen. Fontos előre gondolkodni a tüzelőanyag-beszerzésben és anyagi tartalékot képezni a várható fűtési költségek fedezésére. Azok, akik rászorulók, időben érdeklődjenek az önkormányzatnál vagy egyéb szociális szervezeteknél a lehetséges támogatási lehetőségekről.

A fűtési problémákat nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen az időben megkezdett intézkedésekkel elkerülhetőek a téli hónapok súlyos problémái.

A megfelelő felkészüléssel enyhíthetőek a téli időszak nehézségei, és csökkenthető a fűtési krízis kockázata, ami évente több százezer magyart érint.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET