HasznosHírekOtthon

Júniusban is vethető zöldségek: Íme, a legjobb választások

1. Répa

A répa rendkívül könnyen termeszthető zöldségfajta, ami miatt különösen népszerű a kertészkedésbe csak most belekezdők között. Még mindig megfelelő növény lehet júniusban való vetésre. A vetéshez készítsünk 1 centiméter mélységű árkokat, ahol legalább 15-30 cm legyen a szomszédos árok és szórjuk be vékonyan a répamagokat az árokba, úgy hogy 5-8 cm legyen az egyes magok közötti távolság.

2. Kukorica

A csemegekukorica termesztése egyre népszerűbbé válik a kertészkedők körében, elsősorban mert a saját termesztésű kukorica íze finomabb, mint a boltban kapható termékeké. A csemegekukorica nem csak ízletes, hanem a termesztése is egyszerű, ha betartjuk a vetési időt, és az ültetés illetve a palántázás alapszabályait. Különösen a meleg környezetet kedveli, ezért jól fejlődhet júniusban, a melegebb területeken akár közvetlenül a földbe vetve is.

3. Rukkola

A rukkola, a borsos-mustáros, enyhén csípős ízvilágú salátaféle gyors növekedése miatt kedvelt, tekintve, hogy a csírázást követően akár már 4 héten belül szüretelhető. Óvatosan végezzük a levelek leszedését, hogy ne sértsük meg a növényt, így folyamatosan élvezhetjük a friss leveleit.

4. Zöldbab

Ha most vetjük el a zöldbabot, akkor már augusztusban szüretelhetjük a termést, ugyanis az elvetett magok érési ideje általában 50 nap körüli. Ízletes és tápláló ételek készülhetnek belőle, például a mindenki által kedvelt bableves.

5. Fejes saláta

Júniusban többféle fejes saláta is ültethető, de ha nyáron kezdünk veteményezni, olyan fajtát válasszunk, amelyik kifejezetten nyári vetésre alkalmas és szereti a meleget. A hideget jól tűrő magvakból ugyanis nyáron sajnos nem saláta, hanem egy hosszú virágszár nő, melynek levelei keserűek és nem igazán alkalmasak arra, amiért ültetjük őket. A nyári fejes salátát érdemes árnyékos helyre ültetni és gondoskodni a szükséges vízmennyiségről.

6. Kínai kel

A kínai kel szintén ázsiai eredetű rokona a fejes salátának, egy melegigényes növény, ezért nyáron is próbálkozhatunk az ültetésével, különös tekintettel a júniusi hónapra. Termesztése egyszerű feladat, de rendszeresen locsoljuk, és figyeljünk oda a kórokozókkal szemben. Az apróbb terméseket a csírázás után már 40 nappal leszedhetjük, és könnyű nyári salátát, vagy akár főzeléket is készíthetünk belőlük.

7. Cukkini

A cukkini rendkívül dinamikusan fejlődő zöldség, a magok elvetésétől számított 50 nap elteltével már fogyaszthatjuk is a termést. A fajta ideális a grillezésre a kerti partikon, ezért érdemes nagyobb mennyiségben termeszteni. A növénynek elegendő helyre van szüksége a fejlődéshez, érdemes tápanyagban gazdag földbe vetni, valamint rendszeresen és bőségesen öntözni.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET