BelföldGazdaságHírek

Az állam akár 100 ezer forint adókedvezményt ad – Megmutatjuk, hogyan kérheti!

A NYESZ: Kevesek által ismert, de nagyon hasznos előtakarékossági lehetőség

A Magyar Államkincstár nyugdíj-előtakarékossági számlája (NYESZ) olyan lehetőséget kínál, melyen keresztül évente akár 100 ezer forint adókedvezményt igényelhetünk vissza. Ez a számla 2021 februárja óta elérhető, és nem csak a hosszú távú megtakarításokat támogatja, hanem a nyugdíj-előtakarékossági célokra nyújt kiemelkedő lehetőséget.

A NYESZ személyi jövedelemadó (szja) kedvezmény rendszere

A NYESZ lényege, hogy a befizetések összege alapján évről-évre jelentős adókedvezményt kaphatunk az államtól. Ez a maximum visszaigényelhető adókedvezmény 100 ezer forint, ami 500 ezer forintos éves befizetéssel érhető el. Az állam évente a befizetett összeg 20 százalékát téríti vissza adókedvezmény formájában.

NYESZ számlát mindenki nyithat

A NYESZ számla mindenki számára elérhető, aki rendelkezik ügyfélkapuval és nyugdíjcélú megtakarítást szeretne kezdeni. A számla nyitása és vezetése díjmentes, és az állampapírok vásárlása után sem kell külön díjat fizetni. Nincs kötelező havi befizetés, így rugalmasan kezelhetjük megtakarításainkat.

NYESZ igénylése könnyedén

A NYESZ számlát egyszerűen és online lehet megnyitni az ügyfélkapu felületén keresztül. A számlán lévő befektetéseket könnyen kezelhetjük a WebKincstár vagy MobilKincstár alkalmazásokon keresztül.

Kik számára érdemes NYESZ számlát nyitni?

A NYESZ számla különösen azok számára hasznos, akik hosszú távon, akár nyugdíjba vonulásig szeretnék növelni megtakarításaikat. Ahhoz, hogy a befektetést teljes mértékben kihasználhassuk, legalább 10 év megtakarítási időszakra van szükség.

Milyen befektetési lehetőségei vannak a NYESZ számlának?

A NYESZ számlán lehet állampapírokat, kötvényeket, részvényeket vásárolni, valamint egyéb pénzügyi eszközökkel is lehet befektetni. Az állampapírok kifejezetten előnyösek, mivel ezek vásárlása után nincs külön díj.

Hogyan értékelhető a NYESZ más megtakarítási formákkal szemben?

A NYESZ számla nem az egyetlen nyugdíjcélú megtakarítási lehetőség. Vannak adókedvezmények más termékekre is, például nyugdíjbiztosításra vagy önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekre is. Ha azonban valaki több nyugdíjcélú megtakarítást is igénybe vesz, akkor az összesen visszaigényelhető adókedvezmény maximum 280 ezer forint lehet.

A NYESZ előnyei egy pillantással:

Adókedvezmény: Évente a befizetett összeg 20 százaléka visszaigényelhető, maximum 100 ezer forintig.

Díjmentes számlavezetés: Nincs számlavezetési díj, és az állampapír-vásárlás is költségmentes.

Nincs kötelező befizetés: Rugalmasan kezelhető, és nincs havi fix befizetési kötelezettség.

Egyszerű nyitás és kezelés: Online, ügyfélkapun keresztül megnyitható és kezelhető.

Összegzés

A Magyar Államkincstár Öngondoskodási Számlája (NYESZ) kiemelkedő lehetőség azok számára, akik hosszú távon szeretnének nyugdíjcélú megtakarítást felhalmozni. A számlára évi 100 ezer forint adókedvezmény igényelhető vissza, és nincs kötelező befizetési összeg. Az állampapírok vásárlásával pedig biztonságos és költséghatékony befektetési lehetőséget kínál a számla tulajdonosainak.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET