BelföldGazdaságHírek

A vízmű figyelmeztetése: a háztulajdonosok feladata a téli felkészülés

A Magyar Víziközmű Szövetség, mely a hazai ivóvíz- és csatornaszolgáltatás szakmai érdekképviseletét látja el, a tél közeledtével fontos vízmű-karbantartási teendőkre hívja fel a háztulajdonosok figyelmét.

A gondos előzetes felkészülés és időben elvégzett vízmű-karbantartási munkák biztosítják a vízellátó hálózat és a vízmérők zavartalan működését, valamint megelőzik a téli időszakban gyakran előforduló problémákat.

Különös jelentőséggel bír a végzett teendők a nem lakott ingatlanok esetében. Itt nélkülözhetetlen a vízhálózat és a vízmérők víztelenítése, valamint a vízmérőakna megfelelő takarása és szigetelése. Az ingatlanok rendszeres felülvizsgálata is ajánlott, hogy az esetlegesen bekövetkező károk időben észrevehetőek és elháríthatóak legyenek.

A lakott ingatlanok tulajdonosainak is javasolt a vízmérőakna megfelelő szigetelése. Továbbá, azokra a vezetékekre, melyeket kevésbé védett helyeken találunk – például a pincében, vagy a falon kívül, – érdemes szigetelőanyaggal védelmet biztosítani. Külön figyelmet kell fordítanunk a kerti csapok leeresztésére és az öntözőrendszerek karbantartására, hogy biztosítsuk hosszú élettartamukat.

A hideg időszak enyhülésével célszerű ellenőrizni a vízmérőt. Amennyiben a vízmérő mutatója forog, miközben a csap zárva van, vagy ha a vízmérő üvegét bármilyen sérülés érte, valószínűleg csőtörés történt. Ilyen helyzetekben azonnali bejelentést kell tenni a vízmű-működtető felé, a meghatározott hibabejelentő számon.

Fontos megemlíteni, hogy minden vízelfolyás, amely a szolgáltatási pont utáni hálózaton keletkezik, a felhasználót terheli. A felhasználók kötelesek a problémáról tájékoztatást adni a szolgáltatónak, ehhez a szolgáltatói számlán található hibabejelentő számot használhatják.

A Magyar Víziközmű Szövetség kihangsúlyozza, hogy az előre végzett karbantartási munkák és időben tett intézkedések biztosítják a zavartalan vízellátást és hozzájárulnak a gondtalan téli időszakhoz.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET