HírekReceptek

Ízletes véres és májas disznóvágási hurka recept

Amire szükségünk lesz

1 sertésfej, 1,5 kg rizs, őrölt feketebors, majoránna, 3 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, só, pirospaprika, friss sertésvér és 1 lebeny sertésmáj.

Megvalósítás

A megfelelően előkészített sertésfejet megfőzzük egy nagy kondérban. Ezt követően a csontokról leválasztott húst egy tálba tesszük. Eközben a rizst egy szövetbe rakjuk és a fej mellé helyezzük a kondérban, hogy a hurka későbbi főzése közben a rizst ne főzzük túl. Ezt követően a vöröshagymát felkockázzuk és kevés zsírban megdinszteljük, kiemelten ügyelve arra, hogy ne piruljon meg. Ugyanezt tesszük a sertésmájjal is, amit egészben, rövid idő alatt átfőzünk.

A fejről lefejtett húsrészeket aprítógép segítségével aprítjuk kisebb darabokra, majd a dinsztelt hagymát is hozzáadjuk a gépbe. A főzött májat kisebb darabokra vágjuk, majd ezt is beledaráljuk a húsba egy külön tálban.

A megfőtt rizst két részre osztjuk. Az egyik feléhez hozzáadjuk a májat és a fejhúst, megfűszerezzük, sózzuk, borsozzuk és ízlésünk szerint adjuk hozzá a majoránnát. Ha szeretjük, egy-két gerezd fokhagymát is hozzáadhatunk, összezúzva. A főzőlevet hozzáadjuk a keverékhez, hogy lágyabb masszát kapjunk. Ha túl kemény marad, a hurka is az lesz.

A hurkamasszát hurkatöltőbe tesszük és sertésbélbe töltjük, majd megkötözzük. A töltés közben ügyeljünk arra, hogy a rizs főzés közben megdagad, ezért nem szabad túl keményre tölteni, mert a hurka szétrepedhet.

A másik adag rizshez hozzáadjuk a maradék fejhúst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és majoránnát, valamint fokhagymát adunk hozzá. A keverékhez hozzáadjuk a friss sertésvért és a főzőlevet, majd jól összekeverjük. A masszát ugyanúgy sertésbélbe töltjük, mint az elsőt. Ezután már csak főznünk kell.

Tiszta vizet forralunk fel egy kondérban, majd amikor forró, óvatosan belehelyezzük a hurkákat és lassú tűzön főzzük. A víznek nem szabad felforrnia. Ügyeljünk arra, hogy csak egy réteg hurka kerüljön a kondérba, különben nem jön fel a víz tetejére, és a hurka szétrepedhet. A hurka akkor van kész, amikor feljön a víz tetejére: ekkor óvatosan kivesszük és hűlni hagyjuk, majd a meghűlt hurkákat a fagyasztóba rakjuk.

Ha később szeretnénk elfogyasztani, kiolvasszuk és közepes hőmérsékleten készre sütjük.

Véres és májas hurka készre sütve

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET