BelföldGazdaságHírek

A Duna vízszintje akár 5-7 méterrel is emelkedhet – mikor érkezik el a hatalmas hullám?

Az áradás rekordmennyiségű vízzel érkezik a Duna felső szakaszán, beleértve a Szigetközt is

Már több mint ötszáz vízügyi szakember áll az érintett területek védelmében, akik naponta 24 órán keresztül dolgoznak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság már várja az árhullám érkezését, de minden előkészített: szükséghelyzet esetén a Készenléti Rendőrség és a Honvédség is azonnal beavatkozhat – emelte ki Siklós Gabriella.

A vasárnap esti előrejelzések alapján Budapesten a 2013-as árvízhez hasonló vízállás várható.

A fővárosban tizenegy évvel ezelőtt 891 centiméterrel csúcsozott meg a Duna árvízi vízszintje. A magyar vízügy szerint valószínűleg nem érjük el ezt a szintet, átlagosan 40 centiméterrel lehetünk elmaradtak, de vizuálisan még így is hasonló lehet.

Önállóan védekező települések

Az OVF szóvivője elmondta, hogy több megkeresés is érkezett a lakosságtól, ahol segíteni szeretnének az árvíz elleni védekezésben. Vasárnap este közzétették közösségi oldalukon azokat a településeket, ahol önállóan szervezik az árvíz elleni védekezést.

Javaslatuk szerint, akik részt szeretnének venni helyi védekezésben, forduljanak az adott település polgármesteréhez, aki a helyi műszaki vezetőkkel szervezi a munkát, és átfogó tájékoztatást tudott adni a teendőkről. Emellett az áradás ellen önállóan védekező települések honlapjait vagy közösségi média oldalait is ajánlják felkeresni.

Önállóan védekeznek az árvíz ellen az alábbi települések: Dömös, Dunaalmás, Esztergom, Gönyű, Hédervár, Lábatlan, Mosonmagyaróvár, Neszmély, Nyergesújfalu, Süttő, Pilismarót, Budakalász, Dunabogdány, Dunakeszi, Kismaros, Kisoroszi, Leányfalu, Nagymaros, Százhalombatta, Szentendre, Szob, Sződliget, Tahitótfalu, Tass, Vác, Verőce, Visegrád és Zebegény.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET