BelföldGazdaságHírek

Szívbe markoló felmérés a nyugdíjasoknak: Kemény idők várnak ránk

A K&H Bank legújabb kutatása szerint a középkorú magyar állampolgárok jóval nagyobb összeget tartanak szükségesnek a nyugállományba vonulás évei alatt, mint ami a tényleges nyugdíjak mértéke.

Az adatgyűjtés során megállapították, hogy a 30 és 59 év közötti kérdezettek átlagosan havi 240 ezer forintot gondolnak szükségesnek a szűkös életkörülményekhez, míg a komfortos élethez 389 ezer forintot tekintenek megfelelőnek.

Az adatok alapján mindkét összeg növekedett az elmúlt év folyamán: 2022-ben még 211 ezer forintot és 345 ezer forintot tartottak elegendőnek a nyugdíjas évekhez.

Az inflációs hatásoknak fontos szerepük volt abban, hogy a remélt nyugdíj összege emelkedett. A múlt évben az inflációs szint átlagosan 17,6 százalék volt, míg a nyugdíj nyeresége megcsúszott magasabbra, 18,3 százalékra.

Megnövekedett az elégedetlenül élhető élethez irányuló elvárások is, és a válaszadók több mint negyede azt gondolja, hogy havonta legalább félmillió forintra lenne szükségük a gondtalan időskor érdekében.

A nyugdíjak valós helyzete azonban jóval elmarad az ideálisnak tartott szinttől. Az idei év elején az öregségi nyugdíj átlagos összege mindössze 208 ezer forint volt, míg ebben az évben januárban ez az összeg 231 ezer forintra nőtt.

Ez az összeg messzemenően elmarad a középkorúak által javasolt minimális szükségleti összegtől. A mindennapi élethez szükséges összeg elérésének képtelensége miatt sok nyugdíjas küzd a mindennapi kiadások fedezésével, és sokan kényszerülnek az állandóan emelkedő árak miatti nehézségekkel szembenézni.

A vizsgálat azt is bemutatta, hogy a válaszadók többsége, 32 százaléka, havi 300 és 400 ezer forint közötti összeget lát szükségesnek ahhoz, hogy relatíve nyugodtan éljenek nyugdíjasként.

Az infláció és a fenntartási költségek szüntelen emelkedése miatt ennek az összegnek elérése egyre nehezebb a valóságban.

A vizsgálat eredményei ismét rámutatnak a nyugdíjak és a várt életszínvonal közötti egyre nagyobb különbségre, ami miatt az infláció és az aktuális gazdasági állapotok miatt a jövőben még tovább mélyülhet.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET