BelföldGazdaságHírek

ÓRIÁSI ÁRADÁS RAJTUNK: 860 centis vízszint közeleg!

Kritikus árvízi helyzet alakult ki Közép-Európa Duna menti területein, Magyarország sem kivétel.

A Boris ciklon nyomán tapasztalt heves csapadékok drasztikusan megnövelték a Duna és más folyók vízszintjét, ami több helyen vészhelyzetet eredményezett.

Helyzeti jelentés: Bécs és Lengyelország

Ausztria fővárosában, Bécsben már utcákat árasztott el a méltóságos Duna, míg Lengyelországban szükségállapot alakult ki a kialakult helyzetben. Az ország az Európai Unióhoz fordult segítségért a katasztrófa kezelésében.

Szlovákia és Csehország helyzete sem jobb, több ember életét vesztette az esőzések után bekövetkezett árvízben. Pozsonyban az előrejelzések szerint 950 cm-es vízszintre kell számítani.

A helyzet Magyarországon: Katonák a gátakon, Margitsziget lezárva

Magyarországon az árhullám már elérte a Szigetközt, és az OVF statisztikai adatai szerint a következő időszakban a Duna vízszintje tovább emelkedni fog.

Budapesten szombaton várhatóan tetőzik a vízszint, amikor a folyó vízszintje 860 cm-re emelkedhet. A Margitszigetet biztonsági okokból már lezárták.

A védekezés során közel 1400 katona vesz részt, akik a legveszélyesebb területeken, mint Mosonmagyaróvár, Neszmély és Pilismarót, éjjel-nappal dolgoznak.

A honvédség néhány ponton lánctalpas járművekkel és helikopterrel is segíti a munkálatokat. A kormány a helyzet súlyosságára tekintettel a területvédelmi tartalékosokat is bevonta az árvízi védekezésbe.

A Boris ciklon hatása és a védekezés kihívásai

A jelenlegi árvízhelyzetet a Boris ciklon idézte elő, amely jelentős mennyiségű csapadékot hozott a Duna vízgyűjtő területeire. Az időjárás gyors változása és a mérőállomások adatproblémái nehezítik a helyzet pontos előrejelzését, mondta Siklós Gabriella, az OVF szóvivője.

Szakértők folyamatosan dolgoznak az árhullám csúcspontjának meghatározásán, és megfontolják a szükségtározók megnyitását, ami védelmet nyújthat Mosonmagyaróvár számára a nagyobb károk ellen.

Az árvízi védekezés folyamatosan zajlik, a hatóságok éjjel-nappal figyelemmel kísérik a helyzet alakulását, hogy minimalizálják a károkat és biztosítsák a lakosság biztonságát.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET