BelföldGazdaságHírek

Áramellátás otthon: Mik a legnagyobb fogyasztók?

Klíma, hűtőszekrény, mosogatógép, konvektor, hajszárító: Mennyi villamos energiát használnak el? Mennyi az áramigénye egy laptopnak vagy egy villanykörtének? Ebben a cikkben ezekről lesz szó.

Több millió magyar kezdett el számolgatni a rezsimegnövelés hírére, hogy beleférnek-e abba a keretbe, amit a kormány javasol. Ez a keret az elektromos áram esetében 210 kWh/hó, vagyis éves szinten 2523 kWh, földgáz esetében pedig 144 köbméter/hó, ami éves szinten 1729 köbméter. Minden, ami e felett van, már piaci áron kell fizetni, ami a számítások szerint elég kellemetlen lehet, ha valaki nagyon mellé lő a rezsicsökkentésnél.

Sokan gondolkodnak azon, hogyan lehetne csökkenteni a fogyasztást. Ahhoz, hogy ezt megértsük, tudnunk kell, mennyi energiát fogyasztanak el az egyes elektronikai eszközök. Az MVM, az Energuide és az Ecocostsavings tájékoztatói segítségével megnéztük, mennyi energia szükséges a különböző háztartási eszközök és technológiai cikkek működéséhez.

Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, fontos megjegyezni, hogy minden esetben csak általános becsléseket használunk, mert minden eszköz más és más. Ha konkrét képet akarsz kapni a fogyasztásról, nézd meg az adott eszköz címkéjét!

1. Mennyi energiát fogyaszt egy laptop?

A belgák számításai szerint egy átlagos laptop 50-100 Wh energiát fogyaszt, ami napi 8 óra működés mellett évente 150-300 kWh-t jelent, havonta 12,5-25 kWh-t. Ha a laptopot alvó módban hagyjuk, a fogyasztása a harmadára csökken, tehát ha nem használod a gépet, akkor érdemes kikapcsolni.

2. Mennyit fogyaszt egy asztali számítógép?

Szintén a belgák számításaihoz hívatkozva, egy átlagos asztali számítógép (hangszórókkal, nyomtatóval és internetmodemmel együtt) körülbelül 200 Wh energiát igényel. Ez napi 8 óra működés mellett évente 600 kWh-t, havonta pedig 50 kWh-t jelent. Fontos megjegyezni, hogy számtalan különböző konfiguráció létezik, és az a tevékenység is számít, amit a gépen végzel – például játék közben természetesen nő a teljesítmény és a fogyasztás.

3. Mennyi áramot fogyaszt a tűzhely?

Ezzel kapcsolatban az MVM adott adatot; szerintük egy elektromos tűzhely heti étel elkészítéséhez egy négytagú családnak 20 kWh energiára van szükség.

4. Mennyi energiát fogyaszt egy hajszárító?

Az MVM számításai szerint egy 1000 W-os hajszárító esetén 6-szor 10 perc használat után 1 kWh energiát fogyasztunk el.

5. Mennyi energiát fogyaszt egy mosogatógép?

Egy teljes mosogatóprogram az MVM szerint 2 kWh energiát igényel.

6. Mennyi áramot fogyaszt a hűtő?

Egy átlagos hűtőszekrény az MVM szerint naponta 2 kWh energiát használ.

7. Mennyi energiát fogyaszt a fagyasztó?

Egy átlagos fagyasztószekrény naponta körülbelül 2 kWh energiát fogyaszt el, az MVM szerint.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET