EgészségHírek

A vesék egészsége fontos – 10 szokás, amit érdemes elkerülni

A vesék fontos szerepet játszanak a test egészségében. Segítenek a vörösvérsejtek termelésében, szabályozzák a vérnyomást, méregtelenítik a szervezetet, eltávolítják a felesleges vizet és szabályozzák a testünkben lévő ásványi anyagok szintjét.

A vesebetegségek kockázatának csökkentése érdekében fontos, hogy kialakítsuk a megfelelő életmódot, amely tartalmaz bizonyos szokások elhagyását és egészségesebb alternatívák megtalálását. Íme, néhány dolog, amit érdemes elkerülni.

1 – Kis vizelés késleltetése

Ha gyakran visszatartod a vizelésre való késztetést, a vizelet hosszabb ideig marad a húgyhólyagban, ahol a baktériumok könnyebben szaporodnak. Ez különböző fertőzésekhez és inkontinenciához vezethet.

2 – Hosszas ülés

A rendszeres testmozgás javítja a vérnyomást és a cukor anyagcserét. Ha hosszú időn keresztül ülsz, ez akár 30%-kal is növelheti a vesebetegségek kialakulási kockázatát.

3 – A túlzott edzés

A túlzásba vitt edzés rhabdomyolízist okozhat, amelyben az izomrostok sérülnek, és mioglobin fehérje kerül a vizeletbe. Ez vesebántalmakban manifesztálódhat

4 – Fájdalomcsillapítók rendszeres használata

Bár az enyhe gyulladásgátlók, például az aszpirin és az ibuprofen mérsékelt szedése általában biztonságos, a túlzott és rendszeres használatuk veseproblémákat okozhat, és akár veseelégtelenséget is előidézhet.

5 – Az elégtelen folyadékfogyasztás

Ha elégségesen hidratált vagy, a vesék képesek elegendő vizeletet termelni a méreganyagok és a salakanyagok testről való eltávolításához. Ha viszont nem folyasztasz elég vizet, azzal vesekő kialakulásának kockázatát növeled.

6 – Az alváshiány

Megállapítást nyert, hogy az alváshiány a vesék működését is hátrányosan befolyásolja, mivel a szövetek alvás közben regenerálódnak a legjobban. Az alvási – és ébrenléti ciklusok jól szabályozzák a veseműködést. Ha nem alszol eleget, akkor magas vérnyomás is kialakulhat, ami további feszültséget ró a vesére.

7 – Az üdítőitalok fogyasztása

Egészségügyi szakértők kimutatták, hogy szoros összefüggés van az üdítőitalok fogyasztása és a vesebetegségek kialakulása között. Egy 2009-es tanulmányban 3000 nőt vizsgáltak, akik naponta 2 vagy több adag üdítőitalt (2,5-3dl) fogyasztottak. Megfigyelték, hogy veseműködésük jelentősen romlott az idő előrehaladtával.

8 – A túlzásba vitt húsfogyasztás

A túlzásba vitt állati fehérjefogyasztás savas környezetet teremt a vérben, amit a vese nehezen tud egyensúlyozni. A hosszú távú túlzott fehérjefogyasztás veseproblémákhoz vezethet. Az ajánlott napi fehérjebavite 1-1,6 g / testsúly kilogrammonként.

9 – A túlzásba vitt só- és cukorfogyasztás

A bevitt só 95%-át a vesék dolgozzák fel. Ha túl sok sót eszel, azzal nagyobb terhelést rósz a vesédre, mivel ez megnöveli a vízvisszatartást és ezzel növeli a vérnyomást.

A magas cukorfogyasztás is hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, mivel jelentősen megnöveli a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A cukorbetegség esetén a veseben található apró erecskék könnyen károsodhatnak, ami veseelégtelenséghez vezethet.

10 – A gyakori fertőzések elhanyagolása

Ha beteg vagy, például köhögsz, lázas vagy, vagy a manduláid begyulladtak, az immunrendszered antitesteket (immun fehérjéket) termel a kórokozók ellen. Ezen antitestek le tudják blokkolni a vesék szűrőmechanizmusát, és gyulladást okozhatnak. Fontos, hogy kezeld ezeket a látszólag ártalmatlan fertőzéseket is, és elegendő ideig pihenj.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET