BelföldHírekIdőjárás

Váratlan fordulat a meteorológiában – Télen olyan idő vár ránk, amire senki sem készül fel

A Severe Weather Europe friss elemzése az évek óta legkeményebb télre figyelmeztet

A Severe Weather Europe időjárási szakportal elemzése alapján a legújabb meteorológiai modellek hosszú távú előrejelzései szerint a 2024–2025-ös tél minden eddiginél keményebbre ígérkezik.

Megállapításaik szerint a közelgő tél időjárását a gyenge La Niña fázis fogja uralni, amely jelentősen befolyásolhatja a globális időjárási viszonyokat, különösen Észak-Amerikában és Európában.

Mit kell tudni a La Niña jelenségről?

La Niña az El Niño meleg időt hozó, óceánpiaci jelenségének ellentettje. Az El Niño idején a Csendes-óceán trópusi övezetében a tengerfelszín melegsége jellemző, míg a La Niña folyamán a hőmérséklet csökken.

Ez a hőmérséklet-csökkenés több légköri változást indít be. Meredek, keletről nyugatra fújó szél irányítja a hideg óceáni párákat nyugati irányba. Európában ez hidegebb időt és növekvő csapadékmennyiséget eredményezhet, míg Dél-Amerikában aszály léphet fel.

Az ECMWF előrejelzése

A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) szerint a La Niña hatására a magas és alacsony nyomású légtömegek mozgása újraalakul, így módosítva a poláris futóáramlat viselkedését is.

Az erősödő futóáramlat, ami nagy sebességgel mozog a felső légkörben, döntő szerepet játszik az időjárási viszonyok formálásában. A Csendes-óceán északi felén kialakuló nagy nyomású rendszer az Egyesült Államok déli területeitől egészen Nyugat- és Közép-Európáig húzódhat.

Ez az eleme a poláris futóáramlat északiabbra tolódását eredményezheti, ami hidegebb időjárást és kiadósabb havazást hozhat az USA északi részein, Kanadában, Oroszországban és Skandinávia egy részében, míg Európa déli és középső részein enyhébb, de csapadékosabb tél lehetséges.

A Severe Weather Europe értékelése szerint az első hideg hónapokban a sarki örvény gyengébb lesz, ami zavarosabb időjárás-mintázatokat eredményezhet.

Egy gyengébb sarki örvény esetén a sarkvidéki hideg levegő alacsonyabb szélességi körökbe áramolhat, ami Észak-Amerika és Európa számos részén hidegpofát okoz, és kettétörheti az általában enyhe és száraz téli időjárást.

A jövő tél kilátásai

Összegezve, a 2024–2025-ös tél az enyhe La Niña fázis és a gyengébb sarki örvény markáns jeleit fogja mutatni. Európában és Észak-Amerikában hidegebb szakaszok, csapadékosabb idő, valamint hirtelen hidegfrontok várhatók.

Ezek a változások óriási kihívások elé állítják mind a hatóságokat, mind a lakosságot, hogy felkészüljenek a rendkívül változékony téli időjárási viszonyokra.

A meteorológiai szakemberek továbbra is figyelemmel kísérik az előrejelzéseket, hogy a lehető legpontosabb képet kaphassuk a közelgő időjárási viszonyokról.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET