BelföldGazdaságHírek

Az OTP újítása, amit minden bankkártya-tulajdonosnak ismernie kell

2024 második negyedévében jelentős növekedést tapasztalhattunk a bankkártyás fizetések terén Magyarországon.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint nőtt a bankkártyás fizetést elfogadó üzletek és a POS-terminálok (Point of Sale) száma az előző évhez képest. Ezzel szemben a készpénzfelvétel mértéke csökkent, ami az elektronikus fizetési megoldások iránti megnövekedett igényt tükrözi.

A kereskedők és POS-terminálok számának növekedése

2024 második negyedévében a fizikai és az online üzletek is jelentős bővülést könyvelhettek el. A fizikai üzletekben 5%-os, míg az online szegmensben 21,5%-os növekedés volt tapasztalható az előző év hasonló időszakához képest. Emellett a POS-terminálok száma 7%-kal nőtt.

A bankkártyás tranzakciók és készpénzfelvételek trendjei

A bankkártyás fizetések értéke 10%-kal, a tranzakciók száma pedig 10,7%-kal nőtt az előző évhez képest. Ezzel szemben a készpénzfelvételek száma 3,5%-kal csökkent.

Az MNB adatai szerint a készpénzfelvétel összértéke továbbra is alacsonyabb, mint a bankkártyás vásárlások összértéke.

Technológiai fejlesztések és új fizetési megoldások

Az OTP Bank adatai is hasonló trendeket mutatnak: a POS-terminálok száma 11,5%-kal nőtt, ami az országos átlagnál is magasabb. Emellett a SimplePay Telefonos POS megoldást alkalmazó vállalkozások száma 23%-os növekedést mutatott az előző évhez képest.

Az OTP további fejlesztéseket is végrehajtott az elektronikus fizetési megoldások terén, például bevezette a qvik fizetési rendszert, amely még tovább csökkentheti a készpénzhasználatot.

A mobilfizetések növekedése

Az MNB jelentése szerint a mobilfizetési technológiák iránti kereslet is nőtt. 2024 második negyedévében 27,5%-kal nőtt a mobilhoz kapcsolt bankkártyák száma, és ezekkel a tranzakciók száma 32%-kal bővült.

A növekvő mobilfizetési trend azt mutatja, hogy egyre több vásárló választja a kényelmesebb, készpénzmentes fizetési lehetőségeket a hétköznapjaiban.

A bankkártyás fizetések növekedése, valamint az elektronikus megoldások előretörése azt jelzi, hogy a magyarok egyre kevésbé használnak készpénzt, és a kereskedők egyre inkább alkalmazkodnak a digitális fizetési igényekhez.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET