HasznosHírekOtthon

Mondd búcsút a hortenziának – ismerd meg a Pentas-t!

Unalom a hortenziával? A Pentas a tökéletes alternatíva

Az utóbbi időben a hortenziák népszerűsége nem csökken, de egyesek már unják monotonitásukat és a tucat dísznövény jellegüket. Ha valami egyedibbre és különlegesebbre vágysz, érdemes megismerned a Pentas-t, ezt az afrikai csodát, mely egyszerűen gondozható és csodás, csillag alakú virágai egyedi hangulatot kölcsönöznek kertednek.

A Pentas, más néven egyiptomi csillagvirág, remek váltózója lehet az unalomig ismert hortenziáknak. Bár ezt a növényt Afrika adta a világnak, mégis könnyedén kertészethető a hazai éghajlaton is.

Amennyiben betartasz néhány alapszabályt, a növény meghálálja gondoskodásodat. Ez történhet azáltal, hogy hosszú hónapokon keresztül bőségesen virágzik, és különleges kialakítású, színpompás virágait megcsodálhatod.

A Pentas – az új kertészeti trend

Ha valami újításra vágysz és kerted változatosabbá tennéd, felejts el a klasszikus hortenziákat, mert egy Pentas-t láttán minden szomszéd elismerően csettint. Ezt az afrikai származású, a Rubiaceae családba tartozó növényt igazi kerti ékköveként ismerheted meg. A Pentas nem csak nemzetközi szinten, de itthon is kezd hódítani.

A Pentas tökéletes képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy óriási kedvenccé váljon a hazai kertekben is. Ragyogó fehér, piros, rózsaszín és lila csillagvirágai, valamint ragyogóan zöld levelei szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. 60-80 cm magasra nő, így tökéletes választás a legtöbb hazai kertbe is.

A növény szereti a meleget, de mérsékelt éghajlaton is könnyen nevelhető. Őszi fagyokat jól tűri, de télen ajánlott fedett helyre vinni, ahol a minimális hőmérséklet 17-18 Celsius-fok.

Hogyan neveljük a Pentas-t?

A pentas szereti a napos helyeket, mégis átmenetileg árnyékos helyeken is szépen virágzik júniustól októberig. Termékeny, jó vízelvezetésű, humuszos talajban érzi igazán jól magát, és rendszeres öntözés nélkülözhetetlen számára. Az öntözés mellett háromhetentes tápanyag-utánpótlás ajánlott foszforban gazdag virágtáppal, hogy virágzása még bővebb és hosszabb lehessen.

A Pentas ellenálló a legtöbb betegséggel és kártevővel szemben. Bár néha levéltetvek támadhatják meg, ezt az apróbb kellemetlenséget könnyedén megelőzheted és kezelheted házi permetezéssel.

A pentas tehát nem csak szemet gyönyörködtető, hanem gondozása is egyszerű, így ha kicsit mást keresel, próbáld ki és rájössz, hogy hamar a kerted dísze lesz.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET