HasznosHírekOtthon

Titkos trükk a kertészektől: rózsaszaporítás ősszel

Manapság számos rózsafajtát vásárolhatunk a kereskedelemben, de ha teljesen biztosra akarunk menni, akkor érdemesebb már bevált, idős bokorból eltávolított dugványból szaporítanunk.

A dugványos szaporítás legideálisabb időszaka az ősz, amikor a hajtások a legellenállóbbak és a legflexibilisebbek. Ha a levelek száradni kezdenek a száron, akkor itt az ideje, hogy nekikezdjünk a szaporításnak. A megfelelő szár sötétzöld, vagy barnás kérgű, ez már egy kifejlett példány jellemzője.

A dugvány követelményei:

– Ne legyen a dugvány zöld leveles vagy éppen növekedési szakaszban

– Ne legyen a dugvány beteg (pl. levéltetvek vagy atkák jelenléte)

– Ne legyen a dugvány penészes vagy gombás

– Ne legyen a dugvány kiszáradva

A szaporítás céljából szükségünk lesz egy 4-5 mm átmérőjű hajtásra. Vágjuk le a megfelelő hajtást, amelyen legalább 3-4 rügy van. Az utolsó rügy fölött hagyjunk meg 3 cm-t és ott vágjuk el. Az alsó vágás pedig közvetlenül az alsó rügy alatt történjen. Kissé ferdén végezzük el az alsó vágást, ez lesz a föld alatti rész.

Ha most októberben történik az ültetés, akkor hagyjuk meg az alsó leveleit. Ha csak tavasszal szeretnénk elültetni a rózsát, akkor tároljuk a hajtást hűtőszekrényben, pincében, vagy akár egy mélyebben ásott gödörben.

Ássunk egy 30 cm mély barázdát, 20 cm mélyen tegyünk a barázda aljára fűnyesedéket, 10 cm mélyen pedig komposztot. Ha tavaszra szeretnénk elültetni a rózsát, akkor tároljuk a hajtást hűtőszekrényben, pincében vagy egy mélyebben ásott lyukban. Ebben az esetben a gödört kb. 15 cm mélyen takarjuk le. Ha hűtőszekrényben tartjuk, akkor a dugvány csomagolására szakszerűen kialakított csomagolófóliából vásároljunk.

A legegyszerűbb, ha a dugványt az otthonunkban, napfénytől és fagytól védett helyen tároljuk. Tegyük egy nagy cserépbe, földbe vagy tőzegbe. A téli időszakban ellenőrizzük, hogy a dugvány ne száradjon ki, nedvesítsük be.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET