BelföldGazdaságHírek

FRISS! Vesztésre áll a telefonod? Ha Androidra haragszol, azonnal oldd fel ezt a beállítást!

A Google életbevágóan fontos tanácsokat adott minden Androidra épülő felhasználójának, a kiberbűnözők ugyanis fillérekből pörgetnek trükköt, hogy megkaparintássák az adataidat.

Csak úgy, mint a computer, a telefon is gombamód szaporodó trükkökre kényszerül, hogy megszerezhesse az adatainkat. Mostanában azonban több szempontból is komoly kódolódásba csapott át a módszer: a kiberbűnözők mostanában a régi, 2G-s mobilhálózatokat járatják le, és ez látványosan kockázatos a mobilkészülékek számára. A Google ráadásul feltételezés nélkül kirúgta a javaslatát, hogy minden Android-felhasználónak kapcsolja ki a 2G-s hálózatokhoz való kapcsolódást.

A 2G-s hálózatok – azok, amelyeket a legtöbb modern készülék a legvégső eszközként használ – a ’90-es években bukkantak fel először. Azóta a biztonsági protokolljaik csúnyán elavultak. A modern, 3G, 4G és 5G hálózatokkal szemben a 2G-s kapcsolatok könnyedén megrongálhatóak és hajlamosak a lehallgatásra.

A bűnözők egy okos trükköt alkalmaznak, amellyel hamis bázisállomást hoznak létre, amelyhez a környék telefonkészülékei – ideértve a tieidet is – automatikusan kapcsolódni fognak, ha a készülék nem talál más hálózatot. A trükk része az, hogy az hamis torony lehallgatja az összes áthaladó adatot, ideértve az SMS-eket és az internetes adatforgalmat is. Mivel a 2G-s hálózatok nem alkalmaznak modern titkosítást, a bűnözők könnyedén hozzáférnek a felhasználók által megosztott adatokhoz, mint például banki adatok, jelszavak és személyes adatok.

A támadás első lépése, hogy a csalók létrehoznak egy hamis bázisállomást, amelyhez az áldozat telefonja automatikusan csatlakozik, ha a készülék engedélyezi a 2G-s hálózatokat. Ezután a bűnözők képesek lesznek hamis üzeneteket küldeni, amelyek általában olyan linkeket tartalmaznak, amelyek rosszindulatú weboldalakra vezetnek. Az áldozat, ha rákattint, és megadja a kért adatokat, például bejelentkezési információkat vagy bankkártya-adatokat, a bűnözők azonnal hozzáférhetnek ezekhez, és visszaélhetnek velük.

Mi több, mivel a csalók képesek manipulálni a hamis bázisállomáson keresztül küldött hívások és üzenetek azonosítóit, az áldozat által látható telefonnumerek valódiaknak tűnhetnek. Ez még inkább megtéveszti a felhasználókat, hiszen nem sejtik, hogy a hívás, vagy üzenet egy csalás része.

A Google legújabb blogbejegyzésében arra figyelmezteti az Android felhasználókat, hogy kapcsolják ki a 2G-s hálózatokhoz való csatlakozási lehetőséget. Erre a lehetőségre van szükség, mivel az Android 12 bemutatása óta elérhető, így minden telefonon lehet alkalmazni, amely rajta fut. A következő lépések segítségével letilthatod a 2G-s hálózatokat a telefonodon:

Nyisd meg a Beállításokat a telefonodon.

Lépj a Hálózat és Internet menüpontba.

Válaszd ki a SIM opciót.

Itt keresd meg a 2G-s hálózat letiltásának lehetőségét, immár tiltsd le azt.

Ez a menüpont és a beállítások elérhetősége eltérhet a készülékek típusától függően, ezért érdemes alaposan átnézni a beállításokat. Egyes telefonokon, például a Honor készülékein, a 2G-s hálózatok letiltása csak akkor válik elérhetővé, ha kizárólag 3G-s hálózathoz próbálsz csatlakozni.

A 2G-s hálózatok letiltása megakadályozza, hogy a telefonod csatlakozzon a bűnözők által létrehozott ál-állomásokhoz. Ezzel lényegesen csökkented annak az esélyét, hogy a telefonod adatait ellophassák vagy manipulálják. Habár a modern készülékek már alapesetben is inkább a 3G, 4G vagy 5G hálózatokat részesítik előnyben, a 2G-s hálózatok továbbra is aktívak lehetnek tartalék kapcsolatként, ha a másik három hálózat nem érhető el.

Ez a kis beállítási módosítás elengedhetetlen adataid védelmében és segíthet, hogy elkerüld, hogy áldozatul ess egy ilyen támadásnak. Az adatvédelem és a biztonság elsődleges fontosságú, ezért minden Android-felhasználónak érdemes megtennie ezt az egyszerű, de hatékony lépést. Ha pedig nem vagy biztos abban, hogy helyesen állítottad-e be a készüléked, fordulhatsz szakértőhöz, vagy felkeresheted a telefonod gyártójának ügyfélszolgálatát.

Az biztos, hogy a digitális világ ragadozóinak elkerülése életbevágóan fontos a személyes adatok védelmében. Ne hagyd, hogy a bűnözők kihasználják a technológiai sebezhetőségeket – légy proaktív, és védd meg magad a potenciális veszélyek elől!

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET