EgészségHírek

Veszélyt jelez az Országos Mentőszolgálat – Minden magyar érintett, ismerje fel a tüneteket!

Az Országos Mentőszolgálat nemrégiben figyelemfelhívást közzétett, melyben bemutatják, hogy milyen helyzetekben tévesen kerülnek hívásra a mentősök, holott ezek az esetek nem sürgősségi jellegűek.

A mentők kiemelt feladata életket veszéllyel fenyegető helyzetek kezelése, tehát a felesleges hívások nem csak a munkájukat nehezítik el, hanem akár életbevágóan szükséges segítségnyújtás elmaradását is okozhatnak.

Milyen esetek tekinthetőek valódi sürgősségi esetnek?

A mentőszolgálat kapacitása, és szaktudása főként olyan életveszélyes helyzetek kezelésére irányul, mint szívinfarktus, stroke, súlyos balesetek vagy váratlan légzési problémák. Az Országos Mentőszolgálat kiemeli, hogy ilyen esetben minden perc számít és azonnali orvosi beavatkozásra van szükség.

Ugyanakkor gyakoriak olyan hívások, amelyek nem igényelnek sürgősségi ellátást, mint a nátha, horzsolások, kullancscsípés, vagy kisebb, nem életveszélyes sérülések. Ezekben az esetekben a háziorvos, az ügyeleti szolgálat vagy a sürgősségi osztály a kérhető segítség megfelelő forrása.

Az Országos Mentőszolgálat mindenkit arra kér, csak igazi életveszély esetén hívja a mentőket, és tájékozódjon, mi számít valódi sürgős esetnek.

“Ha a mentők olyan esetekhez mennek, amelyek nem indokolják a jelenlétüket, akkor azok, akik valóban rászorulnak, hatalmas késedelmet szenvedhetnek” – figyelmeztet a szervezet.

A következő irányelveket adták meg a megfelelő mentőhíváshoz:

Hívja a mentőket, ha valaki

– eszméletét elveszti,

– súlyos légzési nehézséggel küzd,

– erős mellkasi fájdalomról számol be,

– vagy hirtelen bénulás, beszédzavar következik be.

A mentőt ne hívja, ha valaki

– megfázott,

– enyhe horzsolása van,

– kullancsot kell eltávolítani,

– vagy általános problémával küzd, amely nem igényel sürgős ellátást.

Megfelelő tájékoztatás elengedhetetlen ahhoz, hogy a mentők a legsúlyosabb eseteken tudjanak koncentrálni. Sokan nem tudják, hogy a nem súlyos egészségügyi problémák kezeléséhez más egészségügyi ellátási opciók is rendelkezésre állnak, mint például az orvosi ügyelet vagy a háziorvos.

“A lakosságnak is felelőssége van segíteni a mentők munkáját azzal, hogy megértjük, mikor van valóban szükség sürgősségi beavatkozásra” – áll a Mentőszolgálat közleményében.

Az Országos Mentőszolgálat hívása emlékeztet arra, hogy mindnyájunknak hozzá kell járulnunk ahhoz, hogy a mentők ott lehessenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Ha biztosak vagyunk benne, hogy csak sürgős, életveszélyes esetben hívunk segítséget tőlük, lehetőséget teremtünk arra, hogy akkor nyújthassák a legtöbb segítséget, amikor valóban szükség van rá.

A mentők hivatása nem csak egy munka, hanem életmentő feladat, amelynek megfelelő működése közös felelősségünk. Minden helyesen kezelt hívás egy lépés a hatékonyabb egészségügyi ellátás felé.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET