BelföldGazdaságHírek

Téli melegedért folyó tűzifa-harc – Minden, amit tudni érdemes a fával való fűtésről

Fával fűtés – változó árak és trendek

A fával fűtők számára örömteli hírekkel kezdődhet a közelgő fűtési szezon, mivel a brikett és tűzifa árak csökkentek az előző évhez képest. Annak ellenére, hogy a 2022-es árakhoz képest még mindig magasak, a fűtési szezonra való felkészülésben segíthet, hogy a költségek mérséklődnek.

Ártrendek a fűtési piacon

A Központi Statisztikai Hivatal legújabb adatai szerint a brikett ára augusztusban majdnem 4 százalékkal csökkent, az országos átlagár 17 270 forint volt, míg a megelőző augusztusban 17 980 forintért cserélt gazdát. A tűzifa árcsökkenése még látványosabb, hiszen a fűrészelt tűzifa ára 7640 forintra csökkent, ami 8 százalékos csökkenést jelent az előző év 8270 forintos árához képest.

Az elmúlt években a fával fűtők több, árakat érintő kemény télnek voltak kitéve, ahol az árak meredeken emelkedtek. Azonban a jelenlegi trend arra utalhat, hogy könnyebb lesz számukra átvészelni az idei telet. A várakozások szerint az árak októberről ismét emelkedni kezdhetnek, általában ekkor indul be a fűtési szezonra történő betárazás.

A távfűtés helyzete és jövője

Balogh József energiapiaci szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy a távfűtés helyzete is jelentős problémákat szülhet a közeljövőben. A lakossági távhő ára 2014 óta változatlan, ugyanakkor a gázárak jelentős mértékben emelkedtek. Emellett a távfűtés előállításának 70%-a földgázból származik, és a lakossági távhő ára jelentősen alacsonyabb, mint a nagybani piaci gázár. Ez a “keresztszubsidiálás” hosszú távon fenntarthatatlan helyzetet eredményez.

Kilátások a távolabbi jövőre

Az Agrárminisztérium nem tervez tűzifaprogramot 2024-re, a hatósági árak bevezetésével kapcsolatosan. Az állami erdészeti társaságok azonban kedvező árakkal és rövid kiszolgálási határidővel várják a tűzifa iránt érdeklődőket.

Összességeiben, a fával fűtő emberek kedvezőbb helyzetben vannak az idei fűtési szezon kezdetén, de továbbra is szerkezeti gondok jelentkeznek, mint például a távhő ára és a gázpiac alakulása. A piaci zavaroktól való félelem, valamint a hosszú távú fenntarthatósági kérdések a fűtési szokások átalakulását is befolyásolhatják a jövőben.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET