BelföldGazdaságHírek

Friss Hírek: Pénzügyi Kitérő a Kormányhivatalok Ügyintézése Során

Név és identitás: gyakori változások az emberek életében

Számos ember számára a születési név kulcsfontosságú eleme az identitásnak. Ugyanakkor statisztikai adatok mutatják, hogy évente több ezren kérelmezik névük hivatalos megváltoztatását Magyarországon.

Az ilyen kérelmek motivációja gyakran a családi állapot változása, mint a házasság vagy válás. Azonban sokan más indokkal is fordulnak a kormányhivatalokhoz névváltoztatásért.

Adatok tükrében a névváltoztatás

Az adatok szerint a Budapest Főváros Kormányhivatalához (BFKH) 2019. január 1-je óta 31 077 születési névváltoztatási kérelem érkezett. A házassági névmódosítási kérelmek száma 2019 és 2022 között 1 193 volt.

Érdekes fordulat, hogy 2022-től a házassági név megváltoztatása a települési anyakönyvvezetők hatáskörébe tartozik.

Az adatokban az is jól kirajzolódik, hogy az utóbbi években az évi átlagos névváltoztatási kérelmek száma mára jelentős növekedést mutat az előző évtizedhez képest. Például míg 2014-ben 3 770, 2015-ben pedig 3 640 kérelem érkezett, addig 2016 és a 2018-as év első háromnegyed részében már közel 5000 körüli volt ez a szám.

Hajtóerő: mi állhat a névváltoztatások mögött?

A névváltoztatások mögött számos indok rejlik, beleértve a megromlott családi kapcsolatokat. Sokszor azért kérnek név megváltoztatását, mert az érintett nem tartja a kapcsolatot apjával, hátrányos megkülönböztetést tapasztal a neve miatt, vagy egyszerűen nem tud azonosulni a születési nevével.

Szabályok és pénztárcakímélő tippek

A kérelmek beadása szigorú szabályhoz kötött. Így például alapesetben csak öt év után kérelmezhető újra a névváltoztatás, kivéve, ha súlyos körülményekkel kell szembenézni. A születési név megváltoztatása 10 000 forintba kerül.

Ezzel szemben a házassági név megváltoztatása díjtalan, de bizonyítani kell, hogy a kérelmező részben vagy egészben viseli a volt házastárs nevét.

Transzszexuális személyek különleges helyzete

Érdekességként megemlítendő, hogy a transzszexuális személyek esetében korábban külön folyamatot alkalmaztak a névváltozásnál. Azonban a jelenlegi szabályozás értelmében 2020. május 29-től a születési nem adata nem változtatható meg az elektronikus anyakönyvi nyilvántartásban.

A névváltoztatás komplex folyamat, melyben számos ember érintett Magyarországon. Az adatok és szabályok ismerete nélkülözhetetlen a kérelmezők számára, hogy jól megalapozott döntést hozhassanak.

A név az identitás alapja, ezért a névváltoztatás nem csupán jogi, hanem érzelmi lépés is sok esetben.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET