BelföldGazdaságHírek

Példátlan fordulat bekövetkezése – Mindenki fel, a minimálbér emelkedéséről döntöttek!

Az Állandó Konzultációs Fórumban, mely a Versenyszféra és a Kormány között zajlik, nemrégiben megszületett az ítélet a minimálbér emelésével kapcsolatban.

A döntés alapján a minimálbér három éven belül eléri az átlagos bruttó kereset felét – adta hírül a Portfolio.

Miért nem az összes bruttó átlagkereset jelenti a mércét?

Nem olyan rég, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy 2027-ig a minimálbéreknek el kell érniük az átlagkereset felét. Korábbi terveikben jelentős, 18-20%-os éves béremelésekre volt szükség.

Az ülés során azonban megváltoztatták a számítási alapokat: a minimálbér mostantól a rendszeres bruttó kereset felét fogja képviselni, melyből az egyszeri juttatások és jutalmak ki vannak zárva.

Az átlagos emelési ütem

Ez a változtatás lehetővé teszi, hogy a minimálbér emeléséhez csupán átlagosan 12%-os emelésre van szükség évente, ha az átlagjövedelem nem növekszik jelentősen.

Érzékeltetésképpen, 2024 júniusában a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete 642 000 forint volt, míg a rendszeres bruttó átlagkereset körülbelül 598 200 forintra tehető.

Ez azt jelenti, hogy a rendszeres bérek több mint 40 ezer forinttal alacsonyabbak.

A jelenlegi helyzet és a jövőbe tekintő kilátások

Jelenleg a minimálbér 266 800 forintra van beállítva, ami a teljes bruttó átlagkereset 42%-át, míg a rendszeres kereset 45%-át képviseli. Így a minimálbér emelése egyszerűbb feladat, mivel csak a rendszeres bőrtőkereset felét kell elérnie három éven belül.

A legutóbbi VKF ülés során azonban nem sikerült megegyezni a minimálbér és a garantált bérminimum 2025-ös emelési mértékéről. Fontos megjegyezni, hogy nem garantált, hogy a minimálbér minden évben azonos mértékben fog növekedni a 2027-es évig; az emelési mértékek évente változhatnak.

A mostani döntés a minimálbér jövőbeni emeléséről kedvezőbb kilátásokat teremt a munkavállalók számára, miközben a munkaadók és a kormány közötti párbeszéd folytatódik a jövőbeni intézkedésekről.

Létfontosságú, hogy nyomon kövessük a változásokat, hiszen ezek hatással vannak a munkaerőpiacra és a gazdaság teljes működésére egyaránt.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET