HasznosHírekOtthon

Az otthon készített emelt kerti ágyás – Egyszerű lépésekre osztva

Emelt kerti ágyásként ismert módszer századok óta bizonyítja hatékonyságát és esztétikai vonzerejét. A bőséges, ám könnyen hozzáférhető anyagokból – mint például rugalmas ágak és gallyak, rendszerint fűzfa vagy mogyoró – igényes és szép emelt kerti ágyás hozható létre.

Az elkészítéshez szükséges anyagok

– Rugalmas ágak vagy gallyak, ideálisan fűzfa vagy mogyoró

– Erős karók, körülbelül 60 cm-rel hosszabbak, mint az áhított ágy magassága

– Kalapács vagy gumikalapács

– Metszőolló

– Kerti kesztyű

– Mérőszalag

– Kerti föld és komposzt keverése

Elkészítés lépésről lépésre

1. Lépés: Tervezés és kialakítás

Először határozza meg a kerti ágyás pontos helyét és méreteit. Mindig figyelembe véve a telepítendő növények napfény iránti igényeit. Alapos tervezés során készítsen részletes vázlatot a kívánt kerti ágyásról, beleértve annak formát és méreteit.

2. Lépés: Hely előkészítése

Először is, távolítsa el az összes gyomot és törmeléket a kijelölt területről. Egyenlítsen ki minden esetleges domborzati hibát, és jelölje ki az ágy pontos helyét zsinórral vagy megfelelő eszközökkel.

3. Lépés: Az anyagok összegyűjtése

Gyűjtsön össze megfelelő hosszúságú és rugalmasságú ágakat vagy gallyakat. Ideális esetben fűzfa vagy mogyoró használata javasolt. Vágja az ágakat a tervezett ágyás magasságának és kerületének megfelelő hosszúságúra.

4. Lépés: Karók telepítése

Mértékadó hossza a tervezett ágy magassága plusz 60 cm. Ezeket a karókat üsse be a földbe a megjelölt területen, rendszeres időközönként, úgy, hogy minden karó kb. 60 cm-rel kiálljon a földből.

5. Lépés: A kerti ágyás elkészítése

Az elkészült karókat használva, kezdje el vízszintesen befonni az ágakat a karók köz világítótorony szintén. Váltakozva helyezze be az ágakat, hogy stabil és szép mintázatot kapjon. Az ágak, ha szükséges, óvatosan hajlíthatóak és szorosan összefonhatóak. A fölösleges ágakat metszőolló segítségével távolítsa el.

6. Lépés: A falak felépítése

Folytassa a rétegek hozzáadását, amíg el nem éri a kívánt magasságot. Ügyeljen arra, hogy minden réteg szorosan összefonjon az alatta lévővel a stabilitás érdekében.

7. Lépés: A felső rész rögzítése

Az utolsó réteg ágait tetszés szerint rögzítse be a fonatba, opcionálisan hozzáadva egy merevebb szegélyt a tetejére a szebb kinézet érdekében.

8. Lépés: A talaj betöltése

Egy vegyes talaj-komposzt keveréket használva, ami gazdag tápanyagokban, töltsük fel vele az emelt kerti ágyást.

9. Lépés: Növények ültetése

Rendelkezésre álló fény és ágy magasságának függvényében válasszunk megfelelő növényeket. Ültessük el a magokat vagy palántákat a növényi igényeknek megfelelően.

10. Lépés: Ágyás karbantartása

Öntözze rendszeresen a növényeket, a talajt nedvesen, de nem vízzel telítve tartva. Mulcsot adhat hozzá a nedvesség megtartásáért és metszésekkel tartson rendet az ágyásban.

Az emelt kerti ágyások otthoni készítése remek barkácsprojekt és egyben környezetbarát. Bár időigényesnek tűnhet, az eredmény egy kiválóan működő és esztétikailag vonzó kerti dísz lesz.

Hasznos tanácsok

– Az emelt kerti ágyások élettartama megnövelhető frissen vágott, zöld faanyagok használatával.

– Az ágak rugalmassága nagyon fontos a könnyű fonáshoz.

A fent említett lépéseket követve egyszerű, esztétikus, és hosszú élettartamú emelt kerti ágyásokat készíthetünk saját kertünkben. Jó kertészkedést kívánunk!

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET