BelföldGazdaságHírek

Közelgő változások a minimálbérekben – hamarosan ennyit vihetsz haza

Az idei minimálbér-tárgyalások elkezdődtek már augusztusban, ami előbbi időpontokhoz képest korábbi időpontot jelent.

A tárgyalások kezdeti szakaszában nem csak a konkrét összegekről volt szó, hanem fontos technikai kérdések is szóba kerültek. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnökének a rádiós interjújából annyit tudtuk meg, hogy a feleknek nemcsak a minimálbér összegben való megállapodása lesz a feladatuk, hanem a mindenekelőtt az Európai Uniós minimálbér irányelv átültetése kapcsán felmerülő technikai részfeladatok megoldásában is közös álláspontot kell kialakítaniuk.

Tíz százalékos emelés tervezett, öltözi további technikai kérdések

Információink szerint a munkáltatók többsége támogatja a minimumbér tíz százalékos emelését. Ez jelentősnek számító lépés a dolgozók életkörülményeinek javítása érdekében.

Az Országos Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége augusztusban elvégzi tagjainak igényeinek felmérését, hogy meghatározzák milyen mértékű emelést tekintenének realizálhatónak.

A Szövetség elnöke hozzátette, hogy a tárgyalások során nem csak a bérek konkrét összegéről lesz szó, hanem a különböző előfeltételekről és kritériumokról is.

Példa erre lehet, hogy november 15-ig meg kell állapodniuk arról, hogy melyik szervezet fogja elvégezni a minimálbér összegének megállapításával kapcsolatos tevékenységeket, valamint dönteniük kell arról is, hogy egyéves vagy több éves bérmegállapodást írnak alá.

Európai uniós irányelv előírja, hogy ha egy országban a kollektív szerződések lefedettsége 80 százalék alatt van, akkor öt éven belül akciótervet kell kidolgozni a lefedettség növelése érdekében.

Magyarország esetében az ágazati kollektív szerződések számának növelése az elsődleges cél, mert ez nagy változást hozna a munkavállalók érdekeinek védelmében.

A szakszervezetek célja, hogy legalább tízszázalékos emelést érjenek el a minimálbér összegében. Ha ez megvalósulna, a minimálbér a jelenlegi 266.800 forintról 293.480 forintra emelkedne. Amennyiben a minimálbér összege 300.000 forintra nőne, az 12,44 százalékos emelést jelentene, ami összhangban lenne az elmúlt hat év átlagos emelkedési ütemével.

A tárgyalások során elért eredmények jelentősen befolyásolják a munkavállalók életkörülményeit, és a felek közötti megegyezés létfontosságú az ország gazdasági stabilitása szempontjából.

Az elkövetkező hetekben várhatóan tovább folytatódnak az egyeztetések, amelyek végül meghatározzák majd a 2025-ös minimálbér összegét.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET