Különleges édesség, a zserbó
A zserbó a legszívesebben látott süteményünk, amelyet ünnepi időszakokban számos ember otthonában elkészítenek. Sokan szeretnek kísérletezni a különféle ízekkel és receptekkel, de vannak, akik kitartanak mellett a hagyományos, jól bevált receptek mellett, amit évről évre követnek. A zserbó igazán nagy titka azonban minden receptről hiányzik, és sok háziasszony nem ismeri ezt a titkot. Akkor most mutatjuk!
Története
A zserbó egyike a legnépszerűbb édességeinknek. Hagyományosan cukrozott diót és savanykás baracklekvárt helyezünk a morzsalékony tészta rétegek közé, a tetejét pedig csillogó csokoládéval borítjuk. Egész évben elérhető a cukrászdákban, de otthon elsősorban húsvét és karácsony idején készítik el.
Ezt a fantasztikus receptet a svájci születésű cukrász, Gerbaud Emil hozta létre, aki bejárta Angliát, Franciaországot, és Németországot, mielőtt végleg letelepedett volna Budapesten 1884-ben Kugler Henrik csábítására. A cukrászda, amit átvett, az akkor majdani Gizella téren (ma Vörösmarty tér) található, és „az elegáns világ találkozóhelyének” számított.
Meglepetés: a nagy titok!
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tökéletes zserbó nem vajjal, hanem zsírral készül, ami által sokkal lágyabb, morzsalékonyabb és puhább lesz a tésztája. Ez lehet nosztalgia, hiszen nagymamáink is hasonlóan készítették, vagy egyszerűen jobb így a sütemény.
A rétes, a kelt tészták, sőt, egyes morzsalékony tészták is igénylik a zsírt. Ha még nem kísérletezte, először csak a vaj mennyiségének felét cserélje zsírra. Az eredmény morzsalékony, gyorsan puhuló tésztává válik, a kelt tészták pedig puhábbak lesznek.
A zserbót eredetileg élesztős morzsalékony tésztából készítik, és a szakácskönyvek, valamint az internet is tele van ezekkel a receptekkel. Ez a változat is jó, a lényeg, hogy a tésztát nagyon vékonyra nyújtsuk, és ne kezdjük el keleszteni a töltelék előtt, különben levegős, pufi, nem zserbós, hanem kalácsos süteményünk lesz.
Az omlós (közkedveltebb) zserbó receptje
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg zsír (vagy vaj)
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- 40 dkg baracklekvár
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 ek vaj
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a porcukrot, majd a két tojással gyorsan összedolgozzuk. Három részre osztjuk, 20 percig hagyjuk pihenni.
A tészta egyik harmadát vékonyra nyújtjuk, a tepsi aljára fektetjük. Megkenjük a lekvár felével, és megszórjuk a porcukorral elkevert dió felével. Ezt követi egy újabb réteg vékony tészta, a maradék lekvár, majd a diós szórás. Végül befedjük az utolsó tészta lappal, hústűvel átszúrjuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, a vajjal felolvasztott csokoládéval bevonjuk a tetejét. Csak akkor szeleteljük, amikor a csokoládé megszilárdult. Másnap, sőt harmadnap a legfinomabb.
További receptekért kövessetek minket Facebookon is!
Ezeket láttad már?
- Muszaka: Egy olyan fogás, amitől el fog fordulni a fejed! Gazdag, gyorsan elkészíthető, ízletes és egyszerű!
- Ilyen egyszerű a tökéletes főzelék elkészitése: Csomómentes rántás és habarás titka, amit nem mindenki ismer
- A kínai szezámmagos csirke elkészítésének titkai – Kövessd ezeket a lépéseket és nem tudod elrontani