Átfogó kutatások és szakemberek igazolják, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya ízületi gyulladásokat és ezek súlyosbodását okozza.
Ha te is valamilyen ízületi betegséggel küzdesz, akkor mindenképpen érdemes odafigyelned a következő 4 vitamin pótlására!
A-vitamin
Amennyiben a szervezetben nem található megfelelő mennyiségű A-vitamin, a csontok és kötőszövetek meggyengülnek, ami ízületi fájdalom kialakulását eredményezheti. Legnagyobb mennyiségben az édesburgonyában, a sárgarépában, a spenótban, a tökben és a kelkáposztában találhatóak epekőellenes vitaminok.
C-vitamin
A C-vitamin felelős a kollagénszintézisért a szervezetben, amely elengedhetetlen az ínszalagok, csontok és inak normális működéséhez. A C-vitamin ma már tabletta formájában is kapható, de természetes úton is pótolható: édes vörös paprika, petrezselyem, papaya, karfiol, eper, narancs, kivi, káposzta, dinnye, zeller, málna, paradicsom, spenót, ananász, zöld citrom, mandarin és afonya formájában is bevihető szervezetünkbe.
D-vitamin
A D-vitamin bevitelre nem csak a nyáron van szükségünk, az év minden szakaszában fontos gondoskodnunk róla. Ha a szervezetben kevés a D-vitamin, a kalcium felszívódása gátolva van, ami gyenge izmokat és csontokat eredményez, végső soron pedig ízületi fájdalmakat okozhat. Multivitaminokban is megtalálható a D-vitamin, de étkezés útján is pótolható: lazac, makréla, szardínia és tojássárgája formájában is bevihető a szervezetbe.
E-vitamin
Kevesebb E-vitamin a szervezetben csökkenti az izmok feszességét, ami szintén hozzájárul az ízületi fájdalom kialakulásához. Az alábbi élelmiszerek a legjobb E-vitamin források: búzacsíra, hüvelyesek, napraforgómag, dió, mandula, mogyoró, aszalt szőlő (mazsola), gabonapelyhek, zöld leveles zöldségek (például a spenót), tojássárgája, növényi olajok (például búzacsíraolaj, olívaolaj, napraforgóolaj, tökmagolaj, kukoricaolaj, lenmagolaj).