Nem mindenki rajong a csirkemájért, de a megfelelő elkészítéssel az egyik legtáplálóbb étellé válik
A csirkemáj előnyei számosak és értékesek, sokkal több, mint gondolnánk. Lássuk hát, miért hizlalja a csirkemáj étrendünket!
– Ugyanannyi fehérjét ad, mint a csirkemell.
– Gazdag B-vitamin forrás, erősíti immunrendszerünket, felpörgeti a keringést, segít bőrünk és hajunk egészségének megőrzésében.
– Felbecsülhetetlen foszfor, magnézium, és vas forrás.
– Javítja az emésztést.
– Szabályozza a pajzsmirigyünk működését.
– Jobbá teszi a memóriánkat.
– Visszér, és trombózis esetén különösen ajánlott a fogyasztása, hiszen normalizálja a véralvadást.
– Nyugtatóan hat a szervezetünkre.
– Metionin tartalmának köszönhetően megelőzheti a rák kialakulását.
– Csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét.
Miért hasznos a csirkemáj a nők számára?
A csirkemáj jelentős folsavforrás, ezért különösen ajánlott a várandós nők étrendjében. A cink miatt szabályozza a hormonális egyensúlyt, és mérsékeli a várandósság alatt felmerülő problémákat.
Miért hasznos a csirkemáj a férfiak számára?
Az idős afrikai férfiak szerint a csirkemáj segíthet az egészségük megőrzésében, mivel pantoténsav-tartalmának köszönhetően szabályozza a mellékvese működését és fellendíti a tesztoszteron termelődést.
Miért kiváló fogyókúra esetén?
Kalóriatartalma alacsony, 100 gramm nyers csirkemáj 136-138 kalóriát tartalmaz, míg sült állapotban 171-173 kalóriával számolhatunk. Emellett fontos fehérje (58-59%), zsír (37-38%) és szénhidrát (2-3%) forrás is.