BelföldGazdaságHírek

Az otthonfelújítási támogatás híre: Régen várt részletek a várva várt újrakezdésről!

Nagy Márton, a nemzetgazdaságért felelős miniszter a Portfolio konferenciáján hozta nyilvánosságra, hogy a kormányzat tervezi az oly sokak által kedvelt 3+3 millió forintos otthonfelújítási program újrakezdését, ezzel együtt most csak a fejlődésben elmaradott kisebb településeken válik hozzáférhetővé.

A programindítást beépítették egy 21 pontból álló gazdasági tervbe, aminek célja a lakókörülmények javítása, kiemelt figyelemmel a vidéki régiónak.

A program hátteréről

Az otthonfelújítási támogatás kezdeti változata 2021 elején élesedett, és célja, hogy segítséget nyújtson azon családoknak, akik egy vagy több gyermeket nevelnek, vagy várnak. A támogatás keretében a felújítási költségek felét, de maximum 3 millió forintot állt az állam.

Az program nagy népszerűségnek örvendett, kifejezetten azoknak, akik saját tulajdonú otthont szerettek volna felújítani. Amennyiben a családok saját forrás hiányában voltak, további 3 millió forintot igényelhettek, előnyös, 3 százalék alatti kamattal, melynek igénylése 2022 végéig volt lehetséges.

Új feltételek és prioritások

Az újonnan induló program főleg a vidéki, fejlődésben elmaradott településeket veszi célba, ahol az ingatlanpiac és a lakókörülmények javítása sürgető jelentőségű.

A kormányzat célkitűzése, hogy ösztönözze az otthonok modernizációját és energiatakarékosabbá tételét. Az újraindított támogatás mellett a kormány több lakhatási intézkedést is beígért:

Magánszálláshelyek szabályozása, mint az Airbnb,

Fiatalok lakhatási problémáinak kezelésére irányuló programok,

Széchenyi Pihenő Kártyára érkező juttatások lakásfelújításra fordítása,

Adókedvezményes munkáltatói lakhatási támogatás.

A kormány tervek között szerepel évente 25 ezer új lakás felépítése, ami öt év alatt 150 ezer új lakást tenne lehetővé.

A korábbi program sikerei és kihívásai

Az otthonfelújítási program eredeti változata nagy sikert aratott, viszont sokan panaszolták a bürokratikus akadályokat, melyek lassították a támogatás folyamatát.

Az új program esetében a kormány ígérete szerint könnyebb lesz a feltételek teljesítése, hogy még több család részesülhessen a támogatásban.

A mostani bejelentés nem keverendő össze az új konstrukcióval, mely idén júniusban kezdődött el és az 1990 előtt épült családi házak energetikai modernizálására irányul, mely keretében akár 6 millió forintos támogatás is igényelhető, viszont szigorú energetikai előírásoknak kell eleget tenni.

A program valószínűleg nagy érdeklődést vált ki a kisebb településeken, ahol sokan már régóta várnak ilyen támogatásra otthonuk felújításához.

Google Hírekben is követhet minket!

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET