HasznosHírekOtthon

Most ültesd el a fákat, hogy tavasszal gyönyörködhess bennük!

Az októberi faültetés titkai

Októberben kifejezetten előnyös a fák ültetése, amit a lombhullató fajták kivételesen jól tűrnek. Ennek oka, hogy bár a talaj meleg marad, a levegő hőmérséklete már csökken. Ez az időszak az állófázisba lépő növényeknek optimális, hiszen a gyökereknek még van idejük megerősödni a tél közeledtével.

Gyümölcsfák – őszi sztárok

Az ősszel ültetett gyümölcsfák tavasszal már erejük teljében indulnak a növekedésbe, elősegítve a bőséges terméshozamot. Az alábbi fajták pedig különösen jó választásnak bizonyulnak őszi ültetés esetén:

Almafák: Az almafák ősszel ültetve a legjobban gyökereznek meg. Ha különböző fajtákat ültetünk egymás közelébe, biztosítjuk a megfelelő beporzást is.

Körtefák: Az ősszel gyökeret eresztő körtefák a hűvös, de még nem fagyos talajban megerősödnek.

Szilvafák: A szilvafák októberi ültetése erős gyökérfejlődést eredményez, ami tavasszal kiteljesedett növekedéshez vezet.

Az erős diófa

A diófa is remekül bírja az őszi ültetést, mivel a lassan fejlődő gyökereiknek még van idejük megerősödni a tél előtt. Fontos, hogy a nagyobb diófák hosszabb időt igényelnek, ezért a megfelelő időzítés kulcsfontosságú.

A díszfák varázsa

Október ideális hónap a díszfák ültetésére is, amelyek díszei lehetnek kertünknek vagy közeli parkunknak. Néhány jó választás:

Tölgyfák: Az erős gyökérzettel rendelkező tölgyfák ideálisak őszi ültetésre, mivel a talaj még elegendő tápanyagot biztosít, ugyanakkor a vízfelvétel már csökkenni kezd.

Hársfák: A gyors növekedésű hársfa nemcsak árnyékot nyújt, de virágai a méheket is vonzzák. Őszi ültetésével a gyökerek zavartalanul fejlődnek.

Japán juhar: Ez a díszlombú fa az őszi színeivel teszi igazán különlegessé a kertet. Ősszel ültetve már tavasszal stabil gyökérzettel rendelkezik.

Az örökzöldek ereje

Bár az örökzöld fák ültetésének ideális ideje a tavasz, enyhébb őszi időjárás mellett is eredményesen ültethetők. Fontos, hogy gondoskodjunk az alapos öntözésről és a téli védelemről, akár mulcsozással.

Tuják: Gyors növekedésük és sűrű sövényképző képességük miatt nagyon kedveltek a tuják.

Lucfenyők: A karácsonyfaként is ismert lucfenyők októberi ültetése segít a gyökerek megerősödésében a tél előtt.

Az őszi ültetés apró trükkjei

Készítsük elő az ültetőgödröt, és keverjünk komposztot vagy érett trágyát a talajhoz. Az újonnan ültetett fák az első hetekben igényelnek rendszeres öntözést, függetlenül attól, hogy az ősz hűvösebb és nedvesebb időjárása miatt kevésbé szomjasak a növények.

Helyezzünk mulcsot a fák tövéhez a gyökerek fagytól való védelme érdekében. A fiatal gyökerek érzékenyek lehetnek a téli fagyokra, így hideg idő esetén a fagyvédelmi intézkedések alkalmazása javasolt.

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET