HasznosHírekOtthon

Zseniális és filléres – próbáld ki nagyanyád 2 hozzávalós csodatörlőjét!

Nem találsz semmit a makacs konyhai zsír ellen?

A főzés során felszabaduló zsír idővel makacs, ragacsos réteget képez a konyhabútorokon, melyet szinte lehetetlen eltávolítani vegyszeres súrolás nélkül. Azonban létezik egyszerű, természetes és raszárréhez képest jelentéktelen árú megoldás is erre a problémára. Most bemutatjuk, hogyan készíthetünk és alkalmazhatunk mi magunk is egy egyszerű keveréket a zsírfoltok eltávolításához.

A főzés elkerülhetetlen velejárója, hogy az ételekből kifővő zsír beépül a konyhabútorokba és falakra, ahol a folyamatos főzés és sütés keretei között megkeményednek. Ha nem sikerül azonnal eltávolítani, gyorsan ragacssá válnak, azaz beleültetik magukat a bútor felületébe. Erre rájön még a por és a szennyeződés is, ami még jobban rögzíti a zsírt.

A bolti tisztítószerek gyakran tartalmaznak erős vegyi összetevőket, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki, ráadásul nem éppen olcsóak. Azok számára, akik a kevésbé káros természetes tisztítószereket részesítik előnyben, van egy egyszerű megoldásunk. Nagymamánk régi receptje szerint csak citrom és szódabikarbóna kell hozzá, és az évek során bebizonyosodott, hogy ezek a hozzávalók cseppet sem kevésbé hatásosak, mint a bolti tisztítószerek.

A citrom, az egyik legjobb természetes tisztítószer, azál szoktunk a természetes tisztítószerekre hivatkozni elsőként. Savassága kiöli a baktériumokat, tisztít, és kellemesen friss illatot hagy maga mögött. A másik alapanyag a szódabikarbóna, ami szintén ragyogóan tisztít és szagtalanít. Ezt a kettőt kell csak összekeverni.

A recept

Csak kövesd ezeket az egyszerű lépéseket:

Hozzávalók:

1. 1 csésze citromlé

2. 2 csésze meleg víz

3. 2 evőkanál szódabikarbóna

Elkészítés:

1. Fácsarj le egy citromot, hogy egy csésze citromlevet kapj.

2. Keverd össze a citromlevet a meleg vízzel egy nagy tálban.

3. Adj hozzá szódabikarbónát, majd addig keverd, amíg teljesen fel nem oldódik.

Használati útmutató:

1. Öntsd a keveréket egy spriccelős flakonba, hogy könnyen fel tudd vinni a felületekre.

2. Spricceld be a keverékkel a zsíros konyhabútorokat és készülékeket.

3. Hagyd rajta 2-3 percig, hogy a citromsav fellazítsa a zsírréteget.

4. Ezután töröld le a felületet egy puha ronggyal.

Ha a zsír még mindig nem akar lemenni, ismételd meg a folyamatot, vagy hagyd a keveréket tovább rajta. Végül csak áttöröld a felületet egy száraz ronggyal, hogy fényes és zsírmentes legyen.

Miért működik ez a keverék?

A citromlé és a szódabikarbóna kombinációja felveheti a versenyt a legmakacsabb zsírfoltokkal is. A citrom oldja a zsírt, míg a szódabikarbóna segít megszabadulni a feloldott zsírtól. Ez a keverék tökéletesen alkalmas mind a friss foltok, mind a régebbi, makacs szennyeződések ellen.

Meglepő kombináció: ecet és meleg víz

Ha még ennél is egyszerűbb megoldást keresel, érdemes kipróbálni a másik közismert nagyanyáink által használt trükköt – az ecetes vizet. Az ecet, hígítva meleg vízzel, szintén nagyon hatásos a zsíros felületek ellen.

Hozzávalók:

1. 1 rész ecet

2. 1 rész meleg víz

Elkészítés és használat:

1. Keverd össze az ecetet és a meleg vizet egyenlő arányban.

2. Hintsd a keveréket a szennyezett felületekre egy spriccelős flakon segítségével.

3. Végül töröld át a területet egy nedves ronggyal, majd száraz ronggyal.

Mindkét trükk – a citromlé-szódabikarbóna-csoda és az ecetes víz – nagyszerű alternatíva a drága, sőt néha káros vegyszerekkel szemben. Az egyszerűség, a hatásos eredmény, és a természetes összetevők kombinációja meggyőző érv a használatuk mellett. A konyhai tisztítás nem kell, hogy komplikált és drága legyen. Használd ezeket a természetes megoldásokat, és a konyhabútoraid mindig ragyogóan tiszták maradnak!

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET