HírekReceptek

Az ízletes és omlós steak titka: szódabikarbónás marinád

Az ízletes és omlós steak titka: szódabikarbónás marinád

Egyértelmű, hogy a hús legfinomabban akkor sül meg, ha lágy és ízletes. Most bemutatunk egy olyan trükköt, amely nem kerül sokba, viszont nagyszerű eredményeket hoz a hús elkészítésében.

Legyen szó csirkecomb vagy marhahús steak elkészítéséről, azt szeretnénk elérni, hogy a fogásunk lágy és ízletes legyen. A steak elkészítése sok-sok variációt és stratégiát rejt magában, így nem meglepő, hogy a világ séfjei között is sokféle elképzelés él erről. Megosztjuk veletek egy igen egyszerű, de ugyanakkor rendkívül hatékony trükköt húsok elkészítéséhez.

Nem kell más hozzá, mint egy kis szódabikarbóna, amivel kiváló páclét készíthetünk. Az oldatban áztatott hús felületén növelhetjük a pH-értéket, így az húsunk omlóssá válik, ha a serpenyőbe helyezzük.

A Cooksillustrated.com oldal egy kísérlet segítségével választ ad egy gyakran felmerülő kérdésre: „Mennyi időt hagyjuk a húst pácolni?”. Mint kiderült, nincs különbség a 20 és a 45 percig szódabikarbónás vízben marinált húsok között. A hús felületén lezajló savas reakció gyorsan megtörténik, így nem kell sokáig hagyni a húst a páclében.

Nem kell máshoz nyúlnunk, csak a minden konyhában megtalálható szódabikarbóna. A vízben feloldott szódabikarbóna megnöveli a hús felületén a pH értéket, amitől az húsunk az elkészítés során omlóssá válik.

Tegyünk egy edénybe vizet, egy kiskanál szódabikarbónát és egy csipet sót, majd a húst 20 percig áztassuk ebben a páclében, lehetőség szerint a hűtőben.

A szódabikarbónás pác 20 percig fejti ki a hatását. A trükköt gyakorlatilag bármelyik húson alkalmazhatjuk, halak kivételével. Sem a hús elkészítésének módja, sem a szódabikarbóna jellegzetes íze nem számít, mert ez utóbbi nem annyira erős, hogy felülírja a fűszerek ízét.

Bármilyen hús esetében alkalmazhatjuk ezt a szódabikarbónás pácolási módszert, hal kivételével, attól függetlenül, hogyan készítjük el azt. A szódabikarbóna íze egyáltalán nem lesz érezhető, mert a többi hozzáadott fűszer íze elfedi azt.

A szódabikarbónát közvetlenül is szórhatjuk a húsra, majd 3-5 órán át hagyhatjuk a hűtőszekrényben, fedett edényben. Az ilyen módon elkészített húst a sütés-főzés előtt alaposan le kell mosni. A két módszer között nincs különbség, csak az előkészítési időt kell figyelembe venni, mert nyilvánvaló, hogy a második módszer több időt igényel.

Érdemes kipróbálni ezt a megoldást, hiszen olcsó, egyszerű és csodás eredményt hoz! Oszd meg a trükköt barátaiddal, hogy ők is kipróbálhassák!

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET