Hasznos

2024-es új korszak az egészségügyben: forradalmi fejlesztések érkeznek

2024 januárjától egy merőben új fejezet kezdődik az egészségügyben, amely több mint 2 milliárd forintos befektetést foglal magába.

Orvosi központjaink és kórházaink informatikai rendszerei egységes struktúrává alakulnak át, a fejlesztést a T-Systems irányítja, az új rendszert e-MedSol néven fogják bevezetni.

Fő célkitűzése az eltérő, piaci alapon működő rendszerek megszüntetése és egységes, centralizált informatikai platform bevezetése.

Mekkora lesz a változás?

Az e-MedSol rendszer implementálása jelentős változásokat hoz majd az állami egészségügyi intézmények számára. A módosításokra vonatkozó törvények már életbe léptek, a folyamat 2024 januárjában indul és várhatóan 3-6 hónapig tart majd.

Ebben az időszakban a betegadatokat az új rendszerbe kell áttelepíteni, ez pedig az egészségügyi informatikai rendszerek kétharmadának módosítására lesz hatással.

Ez a szabályozás kizárólag állami kórházakra és poliklinikákra van szabva, a vallási, önálló, önkormányzati rendelők és az egyetemek nem esnek az egységesítés általános hatáskörébe.

Miért van szükség az egységesítésre?

Takács Péter, az egészségügyért felelős államtitkár, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők konferenciáján hatékonyan érvényesítette az egységesítés fontosságát. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a megyei vezetésű kórházakban használt rendszerek eltérnek azoknak a városi kórházaknak az informatikai rendszereitől, amelyek felügyeletük alá tartoznak.

Ez az adatok korrekt áramlását és hatékony működést nehezíti. Takács államtitkár hangsúlyozta, hogy a centralizált rendszer javítani fogja az ellátás hatékonyságát és az adatkezelést.

Bár az ágazat szállítói támogatják az egységesítés szükségességét, néhányan úgy vélik, hogy a megyék szintjén történő egységesítés is megfelelő lenne, ezáltal megkönnyítve ezt a bonyolult átállási folyamatot.

Akcéntérben a problémák és veszélyek

Az új rendszer bevezetése nem csak költséges, hanem technikai és szervezeti kihívásokkal is jár. Nagy feladat lesz az egészségügyi munkatársak számára az új rendszerben való jártasság elsajátítása, miközben a folyamatos betegellátást is biztosítaniuk kell.

Emellett a személyes adatok átmozgatása bonyolult folyamat lehet, különösen, ha az eddigiekben használt rendszerek kezelői nem kapnak megfelelő tájékoztatást az átállás során, ahogyan a Népszava is megemlítette.

Adatveszteség is történhet ebben a helyzetben, ami komoly hatással lehet a folytonos és minőségi ellátásra.

Milyen súllyal esik latba az átállás?

Az új rendszer implementálása nagymértékben megváltoztatja az állami kórházak és rendelők működését, és hosszú távon jelentős előnyöket nyújthat az adatkezelés és az egészségügyi szolgáltatások szempontjából.

Az átmenet zökkenőmentes lebonyolítása, az adatvesztés elkerülése és a munkatársak megfelelő oktatása elengedhetetlen feltétele annak, hogy az e-MedSol ténylegesen javítsa az ellátás minőségét és hatékonyságát.

A közeljövőben az egészségügyi szegmens számos szereplője figyelemmel kíséri majd a centralizáció folyamatát, és milyen módon mozgósíthatók az átállás kihívásai.

Maradjon velünk a Google Hírek alkalmazásban is!

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET

Vicc: Irodalom órán:– Pistike, neked ki a kedvenc íród?– A…

Irodalom órán:- Pistike, neked ki a kedvenc íród?- A papám. Ő szokta írni az igazolásokat, amikor nem jövök iskolába.+1 vicc Két rendőr beszélget:- Képzeld, tegnap olyan dolog…