BelföldGazdaságHírek

Fontos változások várhatók a boltoknál – felkészülési tippek a 65 év felettiek számára novemberre

A KSH új inflációs adatai szerint 2021 augusztusában 3,4%-ra mérséklődött az infláció, ami nemcsak a júliusi 4,1%-os adathoz képest jelent csökkenést, hanem a szakértői előrejelzéseknél is alacsonyabb értéket mutat.

A piaci várakozások szerint augusztusra 3,7%-os inflációt prognosztizáltak. Az utolsó időpont, amikor ennyire alacsony inflációt rögzítettek, 2021 februárjában volt, amikor 3,1%-os értéket jegyeztek fel.

Infláció csökkenésének háttere

Az infláció csökkenését számos tényező befolyásolja, mint például az élelmiszerárak emelkedésének mérséklődése és a nyugdíjasok által vásárolt termékek árnövekedésének lassulása. A KSH által vizsgált csoportok mindegyikében augusztusban inflációs csökkenést tapasztalhattunk, ami a gazdaság stabilizálódásának pozitív jeleként értelmezhető.

A gazdasági mutatók a legnagyobb mértékű csökkenést a közepes jövedelmű háztartásoknál mutatják, ahol az infláció 3,9%-ról 3,2%-ra csökkent. A nyugdíjas háztartások esetében szintén pozitív változást tapasztalhatunk: a júliusi 4,1%-ról 3,6%-ra esett az infláció mértéke.

Az alacsony jövedelmű családoknál 3,6%-ról 3,2%-ra, míg a magasabb jövedelmű családoknál 4,8%-ról 4,2%-ra csökkent az infláció szintje.

Termékváltozások és vásárlóerő

A KSH adatai szerint az időskorúakat ellátó nyugdíj átlagos összege 2021 júliusban 232 952 forint volt. Az infláció csökkenése eredményeként augusztusban több termék akár nagyobb mennyiségben is hazavihető.

Példaként, a zsemle ára változatlanul 66 forint maradt, de az átlagos nyugdíjból 3 530 darabot lehetett vásárolni, míg júliusban csak 3 525 darabot. Azonban nem minden termék ára csökkent: az alma ára 591 forintról 607 forintra emelkedett, a liszt és a kristálycukor ára pedig tovább növekedett.

A legfrissebb inflációs adatok alapján a magyarországi időskorúak vásárlóereje kissé javult az elmúlt évhez képest, ugyanis több alapvető élelmiszert tudnak hazavinni. Azonban néhány termék, mint a sertéshús és a kristálycukor esetében még mindig kevesebbet tudnak beszerezni, mint egy évvel ezelőtt.

Nyugdíjasok vásárlóerejének jövőbeni alakulása

Összességében a jelenlegi inflációs adatok pozitívabb képet festenek, mint az előző időszakokban, és a nyugdíjak reálértékének növekedését sejtetik. A gazdaság stabilizálódása és az infláció csökkenése reményekkel tölti meg a jövőt, mivel az időskorúak életszínvonalának megőrzése létfontosságú a társadalom számára.

Kövesse a legfrissebb híreket a Google Hírek platformon is!

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET