BelföldGazdaságHírek

Rázzuk fel a poros papirokat: 2025-ben új rendbe szerveződik az öröklési szabályozás Magyarországon

2025: A házastársi joga átrendeződik

jelenleg a túlélő házastársak csak a közös lakás használatára és annak háztartási eszközeire örökölhetnek, azonban 2025-től lényegesen bővülni fog ez a jogosultságuk. Az új rend szerint a túlélő házastársak a közös vagyonból nagyobbrészt örökölhetnek. Kivételt képez azonban, ha az elhunyt végrendeletében külön másként rendelkezett. Ez a bővülő jogbiztonság nyújt majd nagyobb védelmet a túlélő házastársak számára a hagyatéki eljárás során.

1. A gyermekek előjoga

Az öröklési hierarchia csúcsán továbbra is a gyermek, mint egyenesági leszármazott áll. Az új szabályozás azonban külön tisztázza, hogy az élettársi kapcsolatban élők és a házasságban született gyermekek öröklési joga megegyező. Ez a intézkedés pedig megvédi a élettársi kapcsolatban felnövő gyermekeket, garantálva számukra ugyanolyan öröklési jogokat, mint a hagyományos házasságban született gyermekeknek.

2. Élettársak új jogosultságai

Az élettársak öröklési lehetőségei is bővülnek az új szabályozás értelmében. Korábban nem voltak automatikus öröklési jogaik, ezentúl viszont, ha legalább 10 évig együtt éltek és közös gazdaságot vezettek, törvényesen örökölni tudnak majd. Végrendelet nélkül is örökölhetnek így bizonyos javakat.

3. Tébolyult kréta a digitális korban: Elektronikus végrendeletek

2025-től bővül a végrendeleti formák köre, bekerül ugyanis az elektronikus végrendelet is, amely digitális platformon készül, tanúk jelenléte nélkül, amennyiben az megfelel az adott szabályoknak. Ez a modernizált megoldás megkönnyíti a végrendelet írását és hitelesítését a digitális korban.

4. Testvérek, féltestvérek: Mindenki örököl

A testvérek öröklési joga szintén módosul 2025-ben. Amennyiben nincsenek hátrahagyott egyenesági leszármazottak, a túlélő testvérek eddig örökölhettek. Azonban az új szabályok szerint a féltestvérek is ugyanolyan mértékben részesülnek majd az örökségből, tehát jogi helyzetük átláthatóbb lesz az öröklési eljárások során.

5. Kedvezőbb hagyatéki adózás és új kedvezmények

2025-től bevezetésre kerül a csökkentett mértékű hagyatéki adó, amennyiben a vagyon közvetlen családtagokra száll. Ez ösztönzőleg hathat a vagyon családon belüli megtartására, és csökkentheti az örökséggel kapcsolatos pénzügyi terheket.

Az új öröklési szabályok elsősorban a családok jogbiztonságát és az öröklési eljárások átláthatóságát szolgálják. Jelentősen hozzájárulnak a túlélő házastársak jogainak bővítéséhez, az élettársak jogainak kiterjesztéséhez és az elektronikus végrendeletek elismeréséhez. Ezek az új intézkedések modernizálják az öröklési rendszert és jobban alkalmazkodnak a mai társadalmi viszonyokhoz.

Ajánló: Kövess minket a Google Hírekben!

Ezeket láttad már?

Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET