A ghí – vagyis tisztított vaj – gyakorlatilag a lassan megmelegített és a felesleges komponensektől – víz, tejfehérjék – megszabadított vaj. Az így előállított tiszta zsír arany színű, dió illatú és rendkívül stabil tartalmú zsiradék. A ghí különösen az indiai konyha kedvelt alapanyaga, ahol már évszázadok óta ismerik és alkalmazzák felhasználását, de napjainkban már a nyugati világban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
A ghí előnyei a vajjal vagy a margarinnal szemben
Elsősorban az lehet a ghí nagy előnye, hogy nem tartalmaz sem laktózt, sem kazeint, így laktózérzékenyek és tejfehérje-allergiások is gond nélkül fogyaszthatják. Ez különválasztja a ghí-t a vajtól, mely mindkét anyagot tartalmazza, és egyes emberek számára emésztési problémákat okozhat.
Másodszor, a ghí stabilabb zsiradék, magasabb füstponttal rendelkezik, mint a vaj. Ez azt jelenti, hogy magas hőmérsékleten is használható, anélkül hogy egészségre káros anyagok képződnének. A margarin – bár sok esetben stabil marad magas hőmérsékleten – gyakran tartalmaz hidrogénezett növényi olajokat, amelyek olyan transzzsírokká alakulnak, melyek hosszú távon negatívan befolyásolhatják az egészséget, fokozva szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A ghí egészségre gyakorolt jótékony hatásai
A ghí omega-3 és omega-9 zsírsavakat, valamint zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E és K) tartalmaz, amelyek elősegítik a szív- és érrendszer, az immunrendszer, illetve a bőr és a látás egészsége megőrzését. Ezenkívül a ghí butirátot – egy gyulladásgátló hatású zsírsavat – is tartalmaz, mely kulcsszerepet játszik az egészséges emésztőrendszer fenntartásában.