Az igazság a bab áztatásáról
Amanda Rose pszichológus kutatásai során kiderítette, hogy a depresszió oka gyakran a hiányos táplálkozás. Megfigyelései alapján a posttraumás depresszió egyik fő okozó tényezője a cinkhiány. Felhívta a figyelmet, hogy bizonyos élelmiszerek – így a gabonafélék, hüvelyesek, diófélék és magvak – gátolhatják a cink, vas és más ásványi anyagok felszívódását.
A hüvelyesek, így a bab, borsó, lencse, csicseriborsó, földimogyoró, bár gazdagok tápanyagokban, ugyanakkor elnyelnek bizonyos fontos tápanyagokat. A cink, vas és magnézium nélkülözhetetlenek a depresszió megelőzésében. Ha étrendünkben hüvelyesek is szerepelnek, gondoskodnunk kell a megfelelő ásványi anyag-pótlásról.
Minden a vízen múlik: a bab áztatása
Manapság sokan elhanyagolják a bab áztatását, helyette hosszabb ideig főzik a babot. Ezzel szemben Amanda Rose ajánlása szerint érdemes a babot egy éjszakára 60 fokos vízben beáztatni, mivel ezzel csökken a fitinsav tartalma. Ezzel az egyszerű módszerrel akár 50%-kal is növelhető az ásványi anyagok felszívódása. A fitinsav megköti az ásványi anyagokat a belekben, így nem tudnak felszívódni, és a szervezet nem tudja őket hasznosítani.
Így csökkenthető a hüvelyesek fitinsav-tartalma
Egy egyszerű megoldás, ha forró vizet keverünk szűrt vízzel, és annyit öntünk a babra, hogy teljesen ellepje. A műveletet végezzük el a főzés előtti napon, és hagyjuk az áztatóvizet éjszakára langyos helyen. Ha a bab felszívta az előzőleg ráöntött vizet, pótold a vizet a termosztól.