HírekReceptek

Tökéletes körömpörkölt recept – Hagyományosan

A körömpörkölt igazi magyar étel, és bizony ragacsosan az igazi…

Hozzávalók:

  • 2 kg köröm
  • 1 hátsó sertés csülök
  • 3 evőkanál zsír
  • 30-40 dkg vöröshagyma
  • fokhagyma ízlés szerint, alapból 1 közepes fej
  • 2 db paradicsom (télen jó a lecsó is)
  • 2 db zöldpaprika – ha szeretjük, jót tesz neki a csípős
  • 3-4 evőkanál édes nemes paprika
  • só ízlés szerint (kiló húsonként nagyjából egy evőkanálnyi)

Elkészítése:

A körmöket előkészítjük, a rajta maradt szőröket eltávolítjuk, legjobb, ha le tudjuk perzselni. Feldaraboljuk őket.

A csülköt a legjobb, eleve a hentestől vagy kicsontozva venni természetesen csontjával egyetemben haza víve, vagy karikára fűrészelve, így nem lesz csontszilánkos. ami ugye nagyon fontos ennél az ételnél – is – a későbbi ízletes tunkolás végett.

Legjobb vaslábasban, vagy bográcsban főzni, szépen, lassan, totyogósan.

Beletesszük a lábasba a zsírt, felmelegítjük, az apróra vágott hagymát.Mikor üvegesre párolódik, utána jöhet a köröm és csülök – csülökcsonttal egyetemben. Tovább pirítjuk.

Amikor már minden része fehéressé vált, megszórjuk az őrölt paprikával, ezzel jól átforgatjuk, hogy szinte mindenüvé jusson, hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, fokhagymát, és meg is sózzuk. Megkavarjuk velük ismét.

Rárakunk annyi vizet, hogy nagyjából ellepje az egészet, átkeverjük, szépen eloszlatjuk hogy ne lógjon ki semmi, és szépen, lassan elkezdjük főzni.

Legalább 3-4 óra kell neki, ekkor már a leve ragadós, a csontról pedig mállik lefele a hús. Megkóstoljuk, ha kell, akkor még utána ízesítjük, s összerottyantjuk.

Van, aki belefőzi a köretnek szánt – hasábra vágott krumplit – mi külön főzzük meg, így elegendő szaft marad a tunkoláshoz is.

De az is igaz, hogyha a krumpli mégis a körömpörkölt levében fő – utolsó fél óra, és hasábozva – akkor a burgonya mennyei lesz…

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
A bikuci.hu írójaként célom, hogy írásaim inspiráljanak, elgondolkodtassanak és szórakoztassanak. Szeretném, ha minden történet vagy gondolat, amit megosztok, egyedi és tartalmas élményt nyújtana az olvasóknak.

EZ MÉG ÉRDEKELHET