A körömpörkölt igazi magyar étel, és bizony ragacsosan az igazi…
Hozzávalók:
- 2 kg köröm
- 1 hátsó sertés csülök
- 3 evőkanál zsír
- 30-40 dkg vöröshagyma
- fokhagyma ízlés szerint, alapból 1 közepes fej
- 2 db paradicsom (télen jó a lecsó is)
- 2 db zöldpaprika – ha szeretjük, jót tesz neki a csípős
- 3-4 evőkanál édes nemes paprika
- só ízlés szerint (kiló húsonként nagyjából egy evőkanálnyi)
Elkészítése:
A körmöket előkészítjük, a rajta maradt szőröket eltávolítjuk, legjobb, ha le tudjuk perzselni. Feldaraboljuk őket.
A csülköt a legjobb, eleve a hentestől vagy kicsontozva venni természetesen csontjával egyetemben haza víve, vagy karikára fűrészelve, így nem lesz csontszilánkos. ami ugye nagyon fontos ennél az ételnél – is – a későbbi ízletes tunkolás végett.
Legjobb vaslábasban, vagy bográcsban főzni, szépen, lassan, totyogósan.
Beletesszük a lábasba a zsírt, felmelegítjük, az apróra vágott hagymát.Mikor üvegesre párolódik, utána jöhet a köröm és csülök – csülökcsonttal egyetemben. Tovább pirítjuk.
Amikor már minden része fehéressé vált, megszórjuk az őrölt paprikával, ezzel jól átforgatjuk, hogy szinte mindenüvé jusson, hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, fokhagymát, és meg is sózzuk. Megkavarjuk velük ismét.
Rárakunk annyi vizet, hogy nagyjából ellepje az egészet, átkeverjük, szépen eloszlatjuk hogy ne lógjon ki semmi, és szépen, lassan elkezdjük főzni.
Legalább 3-4 óra kell neki, ekkor már a leve ragadós, a csontról pedig mállik lefele a hús. Megkóstoljuk, ha kell, akkor még utána ízesítjük, s összerottyantjuk.
Van, aki belefőzi a köretnek szánt – hasábra vágott krumplit – mi külön főzzük meg, így elegendő szaft marad a tunkoláshoz is.
De az is igaz, hogyha a krumpli mégis a körömpörkölt levében fő – utolsó fél óra, és hasábozva – akkor a burgonya mennyei lesz…