EgészségHírek

A birsalma – Az elfeledett gyümölcs, ami csodákat tehet egészségünkért és az étlapunkon

A birs: Őszi aromák hordozója, alábecsült, de csodálatos

Ősszel gyakran hajlamosak vagyunk elfelejteni azokat a gyümölcsöket, amik nem kerülnek közvetlenül a szemünk elé, pedig számos igazi kincs rejtőzik a természet kínálatában. Igyekszünk felhívni a figyelmet egy ilyen különlegességre: a birsalmára. Ezzel a finom, de sajnos sokszor megfeledkezett gyümölccsel ízletes fogásokat készíthetünk, és ezen kívül komoly dúsítója lehet az egészségünknek. Fedezd fel velünk a birs fogyasztásának legegyszerűbb módjait!

1. Birsalma lekvár – az ősz íze télen is

Birsalma lekvárral mindenki szerelmes lesz ebbe a gyümölcsbe – a birs és a cukor kiváló páros. Adj hozzá néhány csepp citromlevet és némi almát vagy diót, és máris kész a tökéletes télire eltehető lekvár. Az eredmény minden téli reggelen elvarázsol majd téged és a családodat.

2. Birsalma-vaj – ínycsiklandó desszert

Sokan nem tudják, de a birsből igazán különleges vajat is készíthetünk. Meg kell főzni cukorral, majd alaposan lecsurgatni, és hűtőszekrényben tartani, míg vastag, krémes állagú nem lesz – akár a vaj. Próbáld ki te is, különösen akkor, ha szereted a pirítóst. Csodás indulás a hideg téli reggeleken!

3. Birsalma süteményekben – készülhet pite, süti és palacsinta is

A birsalmát bátran beillesztheted bármilyen süteménybe, palacsintába vagy pitébe, ahol eddig más őszi gyümölcsöt használtál. Cseréld ki a szilvát, almát, körtét vagy sütőtököt birsre, és meglátod mennyire ízleni fog a családnak!

4. Köretként is remek – csirkéhez például egyszerűen tökéletes

Birsalma, mint köret? Igen, ez is lehetséges és ráadásul finoman megkészített csirkehús mellé adva kiemelkedő fogást készíthetsz. Vidéken sokan éppen a nagymamájuktól tanulták meg ezt az ősrégi receptet. Teszteld le főzelék formájában!

5. Sültek mellé kínálva – széleskörű használata lehetséges

Mivel a birs magas savtartalmú, tökéletesen illik a legtöbb sült húshoz, legyen az sertés-, pulyka-, bárány- vagy kacsahús. Készíts birsalmából öntetet, mellyel a frissen sült húst meglocsolhatod.

6. Birsalmás leves – különlegesség a tányéron

Bármennyire is furcsának tűnhet, a birs is remekül harmonizál a levesekkel. Számos recept létezik birsalmás húsleveshez, galuska-leveshez. Ha szereted a kihívásokat, próbálj meg birsalmást készíteni. Élmény lesz!

7. Birsalma-likőr – az ünnepi asztal kedvence

Nemcsak meggyből, dióból, áfonyából, hanem birsalmából is elkészíthető a likőr. Ízlés szerint tégy hozzá a birsen és alkoholon kívül még fahéjat, cukrot, vizet és szegfűszeget, esetleg kevés vaníliát. A kapott likőr nagy eséllyel lesz az ünnepi asztal fő attrakciója!

Ezeket láttad már?

[social-share total_counter_pos="leftbig"]
Szia, Mazsola vagyok a bikuci.hu honlap tulajdonosa. Az oldalamon vicces képeket, mémeket, vicceket, humoros videókat és érdekes cikkeket találsz a világról. Célom, hogy szórakoztassam honlapom látogatóit és egy kis nevetést hozzak az életükbe. Gyere és…

EZ MÉG ÉRDEKELHET